X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΧρειάζεται ένα νέο όραμα στην Κύπρο, είπε ο Τατάρ

Χρειάζεται ένα νέο όραμα στην Κύπρο, είπε ο Τατάρ

Τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας αλλά χρειάζεται ένα νέο όραμα στην Κύπρο εξέφρασε Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο κ. Τατάρ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ήταν μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα και με τον Αναστασιάδη τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, όπως αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «αλλά εγώ δεν ήμουν εκεί».

Υποστήριξε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ του είπε “έχεις δίκιο αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για το θέμα υπάρχει μία ανισορροπία εδώ αλλά δεν έχω να κάνω εγώ κάτι με αυτό διότι δεν ήμουν σε αυτή τη θέση τότε” (όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και σήμερα δεν υπάρχει βάση για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο Όραμα και υποστήριξε ότι ο Γενικός Γραμματέας το κατάλαβε αυτό πολύ καλά είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τη στάση της και στο τέλος θα έχει την επιτυχία που της αξίζει.

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν αδικίες απέναντι στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και επίσης ιστορικά λάθη, αλλά παρά ταύτα οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν τον αγώνα τους

Είπε ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή πλευρά» είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνεργασία «δύο κυρίαρχων κρατών» στην Κύπρο, κατά την έκφρασή του, θα είναι η βάση για μία συμφωνία

«Το να είσαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό μία κυριαρχία θα σημαίνει το τέλος των δεσμών με την Τουρκία μακροπρόθεσμα οι Τουρκοκύπριοι δεν θα το δεχτούν ποτέ αυτό», είπε και σημείωσε τη σημασία των τουρκικών εγγυήσεων.

Δήλωσε ακόμη ότι η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία . είπε ακόμη ότι λαμβάνοντας υπόψη τις αδικίες εναντίον των Τουρκοκυπρίων η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λάβει μέτρα για τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων σχετικά με την κυριαρχία.

Ανέφερε ότι εάν ληφθούν τέτοια μέτρα το συμβούλιο ασφαλείας μπορεί να λάβει άλλες αποφάσεις. Λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πήρε βήματα για μία λύση και πήγε στη Γενεύη με νέες ιδέες για δυο κράτη, είπε ότι δεν επιτεύχθηκε τίποτα με διαπραγματεύσεις ομοσπονδίας για 50 χρόνια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ του είπε ότι τον αναμένει στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για τις συναντήσεις της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ότι μπορούν επίσης να βρεθούν και σε άλλες συναντήσεις

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο και συνομίλησαν στην αίθουσα του πρωινού. ανέφερε ότι εξήγησε στον κ. Μητσοτάκη τον λόγο για τον οποίο θέλουν δύο κράτη και ότι η συμφωνία μπορεί να γίνει στο πλαίσιο δύο κρατών και ότι αυτή είναι η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς. είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης του είπε ότι τα δυο κράτη δεν μπορούν να γίνουν δεκτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωσή της Προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είπε ότι υπάρχουν πραγματικότητες στην Κύπρο που πρέπει να τις λάβουν υπόψη.

«Υπάρχουν δυο κράτη στην Κύπρο το μοντέλο διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας συζητήθηκε για 50 χρόνια και δεν είναι αποδεκτό», επανέλαβε ο Τατάρ. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μάθουν τις πραγματικότητες της Κύπρου και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν ποτέ μία επιβληθείσα συμφωνία

Ανέφερε ότι αν επιβληθεί λύση μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην Κύπρο ακόμη και συγκρούσεις. Είπε ότι αν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία που θα προστατεύει την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχία. «Το κράτος στην τούρκικη πλευρά πρέπει να είναι κυρίαρχο το κράτος στο Νότο είναι ήδη κυρίαρχο», είπε.

Τέλος υποστήριξε ότι ήταν παράνομη πράξη η ένταξη της Κύπρου πριν τη λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία δεν είναι μέλος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share