X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΥΠΕΣ και Ευρωπαίες αξιωματούχοι εγκαινίασαν το Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου

ΥΠΕΣ και Ευρωπαίες αξιωματούχοι εγκαινίασαν το Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου

Τα εγκαίνια της πρώτης φάσης των εργασιών κατασκευής του Κέντρου Φιλοξενίας Αιτούντος Διεθνή Προστασία στην Κοφίνου, που αναβαθμίστηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Ασυλο (EUAA) τέλεσαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και οι Νina Gregory, Εκτελεστική Διευθύντρια του EUAA και Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σε ομιλία του ο Υπουργός ανέφερε ότι «η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης» και χαρακτήρισε «πραγματικά πολύτιμη την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Από την πλευρά τους οι Nina Gregory Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (ΕUAA) και Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συνεργασία τους  με τις κυπριακές αρχές στους τομείς ασύλου και μετανάστευσης και αναφέρθηκαν στην πρόοδο που παρατηρείται στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των αιτούντων άσυλο.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η σημερινή επίσκεψη στην Κοφίνου «σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Κέντρου και την έναρξη της λειτουργικής του φάσης, η οποία προγραμματίζεται να εκκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες, οπότε και θα αρχίσει να φιλοξενεί διαμένοντες. Ο EUAA παρείχε σημαντική στήριξη με την προμήθεια προκατασκευασμένων κατοικιών και γραφειακών μονάδων για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του Κέντρου, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου συνεχών μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα υποδοχής».

Πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη του Κέντρου θα προχωρήσει σύντομα σε άλλη φάση, στην οποία η χωρητικότητά του θα αυξηθεί σημαντικά, επιτρέποντας να φιλοξενήσουμε περίπου 700 διαμένοντες. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο πρώτο εξάμηνο του 2024».

Ο Κωνσταντίνου Ιωάννου είπε ακόμα ότι «εκτιμάται ιδιαίτερα η ουσιαστική και συνεχής βοήθεια που παρέχει o EUAA στις κυπριακές αρχές, σε διάφορες πτυχές της διαδικασίας ασύλου και υποδοχής, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δυναμικού, της εμπειρογνωμοσύνης, της κατάρτισης, της τεχνικής υποστήριξης και του εξοπλισμού,. Αναμφίβολα, o EUAA υπήρξε ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους μας στις προσπάθειές να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αυξημένες και δυσανάλογα μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς το νησί τα τελευταία χρόνια».

Σημείωσε ακόμα ότι «εν αναμονή της τελικής συμφωνίας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και  Ασύλου της ΕΕ και με την άνιση κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο EUAA είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση για καθιέρωση μιας ομοιομορφίας στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής μεταξύ των κρατών μελών με διαφορετικές εθνικές πολιτικές, πρακτικές και μηχανισμούς ασύλου. Η αύξηση των προτύπων ποιότητας και εναρμόνισης μπορεί να οδηγήσει μόνο στην ενίσχυση της συνολικής εμπιστοσύνης στις διαδικασίες ασύλου της ΕΕ και να συμβάλει στην εγκαθίδρυση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».

Η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Εκτός από την ενίσχυση του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου, έχουμε και άλλα σημαντικά έργα σε εξέλιξη, είπε. Αυτά, όπως σημείωσε, «περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός Κέντρου Φιλοξενίας για αιτούντες διεθνή προστασία χωρητικότητας 1000 ατόμων και ενός Προαναχωρησιακού Κέντρου στις Λίμνες, με χωρητικότητα περίπου 800 ατόμων» είπε και σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει οικονομικά τα έργα αυτά με συνεισφορά ύψους 67,6 εκατομμύρια ευρώ».

Αναφερόμενος στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «αναβαθμίζεται με απευθείας χρηματοδότηση από την Επιτροπή προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) της Ελλάδας».

Σημείωσε ακόμα ότι τα συγκεκριμένα έργα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς αποσκοπούν, αφενός, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των διαμενόντων και στην ενίσχυση της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και, αφετέρου, στη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. «Αποτελούν σημαντικά ορόσημα στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές», τόνισε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αμέριστη υποστήριξή της. «Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι πραγματικά πολύτιμη και εκτιμάται βαθύτατα», είπε.

Από την πλευρά της η Νina Gregory, Εκτελεστική Διευθύντρια του EUAA χαρακτήρισε «μακρόχρονη και πραγματικά σπουδαία τη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές». Σημείωσε πως τα σημερινά εγκαίνια είναι ένα παράδειγμα για το πώς συνεργάζονται οι πραγματικοί εταίροι και «για το πώς οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για τους αιτητές και δικαιούχους διεθνούς προστασίας μπορούν να αποδώσουν καρπούς».

Πρόσθεσε ότι το τμήμα του Κέντρου που άνοιξε σήμερα θα φιλοξενήσει επιπλέον 150 άτομα, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι 74 μονάδες φιλοξενίας πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σημείωσε πως στις 27 χώρες της Ευρώπης οι άνθρωποι τους οποίους προσπαθούμε να στηρίξουμε «έχουν το ίδιο επίπεδο συνθηκών υποδοχής το ίδιο επίπεδο συνθηκών ασύλου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε, να έχουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα».

Αφού ανέφερε ότι «εργαζόμαστε στην Κύπρο, από το 2014» σημείωσε ότι «ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός που είχαμε ποτέ στην ιστορία της συνεργασίας μας». Σήμερα στελεχώνεται με 280 άτομα προσωπικό, είπε και ανάφερε ότι έχει δεσμεύσει για φέτος περίπου 16 εκ. ευρώ. «Στόχος είναι η παροχή στήριξης για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του κυπριακού συστήματος ασύλου», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο EUAA θα συνεισφέρει επίσης και στον εθελοντικό μηχανισμό μετεγκατάστασης, ενώ αναφερθείσα στους ασυνόδευτους ανήλικους, είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, κάτι για το οποίο η Κύπρος θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες, τόσο διοικητικά όσο και στον τομέα της στέγασης. Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και  Ασύλου της ΕΕ είπε ότι «τα κράτη μέλη συμφώνησαν και έχουν κοινή προσέγγιση στα πιο σημαντικά θέματα, όπως η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα».

Εξάλλου η Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε «επίτευγμα» την ανακαίνιση στο Κέντρο στην Κοφίνου και σημείωσε ότι την πρώτη φορά που επισκέφθηκε το Κέντρο ήταν πριν από δύο χρόνια και δεν έμοιαζε με αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Πρόσθεσε ότι «η διαχείριση της μετανάστευσης ξεκινά από τις χώρες από τις οποίες φεύγουν οι άνθρωποι, ξεκινά με το να βοηθάς τους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους, εκτός αν διώκονται ποινικά. Ξεκινά με το να τους εξηγήσουμε ότι το να πηγαίνουν σε διακινητές πληρώνοντας αρκετά χρήματα, συχνά δεν οδηγεί στην ονειρεμένη ζωή που σκοπεύουν να ζήσουν».

Εξήγησε ακόμα ότι «είναι σημαντικό να τους δώσουμε μια δίκαιη ευκαιρία για μια διαδικασία ασύλου και να ακούσουμε την υπόθεση  τους, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία. Αλλά υπάρχουν φυσικά και άνθρωποι που δεν την έχουν ανάγκη και πρέπει να επιστραφούν στις χώρες τους», είπε.

Η Κύπρος, συνέχισε, «έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια. Ο Υπουργός προωθεί την αύξηση των χώρων υποδοχής, διότι η στέγαση είναι ένα κρίσιμο ζήτημα σε όλη την Ευρώπη και στην Κύπρο και είναι σημαντικό να υπάρχει διαθέσιμος χώρος και στέγαση όσο οι άνθρωποι βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου».

Όπως είπε η κα. Gminder «η Κύπρος συνεργάστηκε με τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες, δηλαδή την Frontex, για τη βελτίωση των επιστροφών στις χώρες καταγωγής, εάν οι άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και πολλοί φεύγουν και επιστρέφουν στις χώρες τους και εθελοντικά, επειδή συνειδητοποιούν ότι έχουν πέσει θύματα των διακινητών».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη βοήθεια στην συγκεκριμένη διαδικασία και πρόσθεσε πως «αναπτύσσουμε ένα νέο μεταναστευτικό σύστημα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ένας βασικός εταίρος για την Επιτροπή.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share