X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΟ Πέδρο Καστίγιο πήρε μικρό προβάδισμα το οποίο σταδιακά αυξάνει στις εκλογές...

Ο Πέδρο Καστίγιο πήρε μικρό προβάδισμα το οποίο σταδιακά αυξάνει στις εκλογές στο Περού

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς για την προεδρία του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, διέγραψε το προβάδισμα της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς, της Κέικο Φουχιμόρι, και προηγείται πια, με οριακή αλλά αυξανόμενη διαφορά, κατά νεότερα δεδομένα από τη συνεχιζόμενη καταμέτρηση όμως εκείνη που επιδιώκει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ανώτατο αξίωμα στη χώρα των Άνδεων δεν μοιάζει διατεθειμένη να παραδεχθεί τη διαφαινόμενη ήττα της: κατήγγειλε «ενδείξεις νοθείας», χωρίς να παρουσιάσει κάποιο ατράνταχτο στοιχείο γι` αυτό.

Την Κυριακή, οι δύο αντίπαλοι υπόσχονταν «να σεβαστούν» το αποτέλεσμα. Με σχεδόν το 95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο κ. Καστίγιο συγκεντρώνει το 50,28% των ψήφων, ενώ η κυρία Φουχιμόρι το 49,72%, κατά τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί ως εδώ στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής, της ONPE (https://www.resultadossep.eleccionesgenerales2021.pe/SEP2021/ResumenGeneral/10/ T, στα ισπανικά).

Τις πρώτες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο σοσιαλιστής υποψήφιος βρισκόταν πίσω, αλλά άρχισε να παίρνει τη μερίδα του λέοντος των ψήφων καθώς η καταμέτρηση προχωρούσε, ειδικά στις επαρχίες.

Η κυρία Φουχιμόρι υποστήριξε πως υπάρχει «σαφής πρόθεση μποϊκοτάζ της λαϊκής βούλησης» επικαλούμενη βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό αυτό. Κατηγόρησε οπαδούς του αντιπάλου της πως «κλέβουν» ψήφους. Κάλεσε τους υποστηρικτές της να μοιραστούν όποια καταγγελία έχουν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το κόμμα του κ. Καστίγιο, το Peru Libre (“Ελεύθερο Περού”), αντέτεινε μέσω Twitter ότι “απορρίπτει” τις καταγγελίες της Κέικο Φουχιμόρι. Αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ότι εάν η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη θα επικρατούσαν αβεβαιότητα, εντάσεις και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ταραχών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share