X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΑνοίγει τις πύλες του για το κοινό το ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο- Στο...

Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο- Στο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμενικά έργα της Ανατολικής Μεσογείου, το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας, επανασυστήνεται στο ευρύ κοινό, φιλοξενώντας το πρώτο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο στην Κύπρο.

Η παρουσίαση του έργου στο κοινό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουλίου, μεταξύ των ωρών 08:30 – 12:30. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην κολυμβητική ξενάγηση στις 9π.μ., φέρνοντας μαζί τους μάσκα, αναπνευστήρα και πέδιλα. Έτσι θα δοθεί στο κοινό η δυνατότητα να επισκεφθεί ένα καταβυθισμένο αρχαίο μνημείο, να βιώσει το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής και να αντιληφθεί την πολλαπλή του σημασία.

Το έργο υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΕΡΕΝΑΕ) της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, στο πλαίσιο της Πράξης ΑνΔιΚαΤ «Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», του Προγράμματος Διασυνοριακής Ελλάδα – Κύπρος, 2014 – 2020, INTERREG V – A. Το πρόγραμμα έλαβε συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας και η προβολή της υποβρύχιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας κολυμβητικών και περιπατητικών διαδρομών.

Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στη δημιουργία καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο, ως ένα μέσο για την προβολή και την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Η εγκατάλειψη του λιμανιού κατά την αρχαιότητα δημιούργησε μια σπάνια συνθήκη στην Αμαθούντα: η θέση διατηρείται στην αρχική της φάση χωρίς να έχει υποστεί αλλοίωση από μεταγενέστερες χρήσεις, όπως συνήθως συμβαίνει σε άλλες λιμενικές θέσεις στην Κύπρο και την υπόλοιπη Μεσόγειο. Η χρονολόγηση και τα αρχαιολογικά χαρακτηριστικά του λιμανιού έχουν τεκμηριωθεί από την ανασκαφή που διενεργήθηκε τη δεκαετία του 1980 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Jean-Yves Empereur.

Τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα βρίσκονται σε μικρό βάθος (έως -4μ) και κοντά στην ακτή, γεγονός που καθιστά τη θέση προσβάσιμη για το ευρύ κοινό. Οι λόγοι αυτοί και η ιδιαίτερη βιοποικιλότητα του χώρου ήταν καθοριστικής σημασίας τόσο για την ένταξη του λιμανιού στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Αμαθούντας, όσο και για τη δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου στην Κύπρο.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share