X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Μέλλον της Τηλεργασίας παραμένει αβέβαιο

Το Μέλλον της Τηλεργασίας παραμένει αβέβαιο

Η μία μετά την άλλη στη σειρά οι εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς εγκαταλείπουν το υβριδικό μοντέλο εργασίας (συνδυασμός τηλεργασίας και εργασίας από το γραφείο) και στρέφονται στην εργασία από απόσταση.

Η Yelp είναι μια από αυτές. Στα τέλη Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζέρεμι Στόπελμαν ανακοίνωσε ότι οι 4.400 εργαζόμενοι της εταιρείας θα εργάζονται εξ αποστάσεως.

«Με τον καιρό συνειδητοποιήσαμε πως το μέλλον της εργασίας στη Yelp είναι εξ αποστάσεως», έγραψε σε μπλογκ ο Στόπελμαν.

Στην τηλεργασία επενδύουν και άλλες εταιρείες. Airbnb, 3M, Spotify και Lyft έχουν όλες υιοθετήσει την τηλεργασία. Το Μάιο η TaskRabbit έκλεισε όλα τα γραφεία της, μεταξύ αυτών και τα κεντρικά της στο Σαν Φρανσίσκο, όπως έκανε και η PayPal τον Απρίλιο.

Οι επικεφαλής των εταιρειών θεωρούν ότι η εργασία από απόσταση, ικανοποιεί την επιθυμία των υπαλλήλων που θέλουν να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι και ταυτόχρονα μειώνονται οι δαπάνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια τέτοια κίνηση ενέχει και κινδύνους, ειδικά όταν κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος πώς θα λειτουργήσει αυτό ή τι θα συμβεί στο μέλλον.

Η περιπλοκότητα του υβριδικού μοντέλου εργασίας είναι ο κύριος λόγος της απόφασης των εταιρειών να υιοθετήσουν πλήρως την τηλεργασία.

«Η διαχείριση του υβριδικού μοντέλου είναι δύσκολη. Είναι πολύ σύνθετο ως προς τον σχεδιασμό του», λέει ο Φράνσις Μίλικεν, καθηγητής στη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Στερν, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Όταν οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία τους άρχισαν να φαίνονται τα μειονεκτήματα του υβριδικού μοντέλου. Από τις άβολες τηλεδιασκέψεις μέχρι την ψυχική κόπωση των εργαζομένων και τη διασφάλιση της ταυτόχρονης παρουσίας στο γραφείο όλων των μελών μιας ομάδας.

Το υβριδικό μοντέλο είναι «λίγο μπερδεμένο», επιβεβαιώνει και ο Έρικ Γκονζάλες-Μουλέ, αναπληρωτής καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Ανθρώπινων Πόρων στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Κέλι, του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι δύσκολο και για τις εταιρείες που προσπαθούν να οργανώσουν τα υβριδικά προγράμματα εργασίας, αλλά και για τους εργαζόμενους, έπειτα από δύο χρόνια εργασίας στο σπίτι, όπου απολάμβαναν την αυτονομία τους και την οποία δεν θέλουν να χάσουν.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα πως οι εργαζόμενοι επιθυμούν την τηλεργασία. Στην περίπτωση της Yelp, το 86% των συμμετεχόντων σε εσωτερική έρευνα επιθυμούσε να εργάζεται εξ αποστάσεως εξ ολοκλήρου ή τον περισσότερο καιρό. Μόνο 1% πηγαίνει στο γραφείο καθημερινά. Οι εταιρείες που υιοθετούν το μοντέλο αυτό απλώς ακολουθούν τα στατιστικά, διασφαλίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν θα παραιτηθούν προκειμένου να εργαστούν αλλού με τηλεργασία.

Είναι γεγονός ότι η τηλεργασία διευρύνει κατά πολύ τη δεξαμενή ταλέντων, αφού  όσοι αναζητούν υπαλλήλους, μπορούν να ψάξουν σε όλη τη χώρα, αν όχι σε όλο τον κόσμο.  Ταυτόχρονα ελλοχεύει ο κίνδυνος της απομάκρυνσης υποψήφιων εργαζομένων στους οποίους δεν αρέσει η εργασία από το σπίτι για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η απομόνωση, η έλλειψη κατάλληλου χώρου στο σπίτι, περισπασμοί όπως παιδιά ή συγκάτοικοι, η πίεση που δέχθηκαν από την πανδημία και άλλα.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουντομείς όπου απαιτείται η φυσική παρουσία για την εξυπηρέτηση των πελατών, όπως στον οικονομικό τομέα ή στα ξενοδοχεία και στους παρόχους υπηρεσιών υγείας· κλάδοι που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να κλείσουν τους χώρους εργασίας.

Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν τις προκλήσεις της ενσωμάτωσης των νέων εργαζομένων και την οικοδόμηση σχέσεων. Το μοντέλο της εξ ολοκλήρου τηλεργασίας θα μπορούσε να «βλάψει τους καινούριους εργαζόμενους», προσθέτει ο Γκονζάλες-Μουλέ. Πρόκειται για πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο στους νεότερους σε ηλικία.

Πηγή:http://www.ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share