X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟυκρανία: Η τύχη του Σολεντάρ είναι αβέβαιη καθώς η ομάδα Βάγκνερ διεκδικεί...

Ουκρανία: Η τύχη του Σολεντάρ είναι αβέβαιη καθώς η ομάδα Βάγκνερ διεκδικεί τον έλεγχο

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Σολεντάρ, μια πόλη-κλειδί στο ανατολικό μέτωπο που μια ρωσική ομάδα μισθοφόρων είπε νωρίτερα ότι ελέγχει.

Η μοίρα του Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία ήταν αβέβαιη αφού η ρωσική ομάδα Βάγκνερ ισχυρίστηκε ότι έλεγχε την πόλη – αλλά το Κρεμλίνο προειδοποίησε να μην κηρύξει πρόωρα τη νίκη.

Στην καθημερινή του ομιλία την Τετάρτη, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι το μέτωπο «κρατούσε».

“Το τρομοκρατικό κράτος και οι προπαγανδιστές του προσπαθούν να προσποιηθούν” ότι πέτυχαν κάποιες επιτυχίες στο Σολεντάρ, είπε ο Ζελένσκι, “αλλά οι μάχες συνεχίζονται”.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν πει ότι η μάχη ήταν μακρά και βίαιη. Εάν το Σολεντάρ έπεφτε στις δυνάμεις της Μόσχας, θα ήταν το πρώτο σημαντικό εδαφικό κέρδος της Ρωσίας στην Ουκρανία εδώ και μήνες.

Η χτυπημένη από τον πόλεμο πόλη εξόρυξης αλατιού στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μπαχμούτ, έναν μεγαλύτερο αστικό κόμβο που η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του «ανέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας του Σολεντάρ» και ότι «μάχες» έγιναν στο κέντρο της πόλης.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δημοσίευσε μια φωτογραφία που είπε ότι τραβήχτηκε στα αλατωρυχεία του Σολεντάρ και δείχνει τον Πριγκόζιν με ένοπλους μαχητές.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν αλλού.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας απηύθυνε έκκληση για προσοχή, λέγοντας ότι είναι καλύτερο να αναμένονται «επίσημες ανακοινώσεις».

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις αναφορές ότι το Σολεντάρ έπεσε και ότι στην πόλη διεξάγονται «πραγματικά σκληρές μάχες».

Στον δρόμο μεταξύ του Μπαχμούτ και της πόλης Σλοβιάνσκ πιο δυτικά, ένας τραυματίας Ουκρανός στρατιώτης που περίμενε να εκκενωθεί είπε ότι οι μάχες στο Σολεντάρ ήταν ό,τι πιο σκληρό είχε δει η ταξιαρχία του.

Ωστόσο «κανείς δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την πόλη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 27χρονος, ο οποίος έχει το ψευδώνυμο Bober (Κάστορας).

Η Ζαπορίζια, στα νοτιοδυτικά του Σολεντάρ, έγινε επίσης στόχος νέων ρωσικών επιδρομών που προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές και προκάλεσαν πυρκαγιές, δήλωσε νωρίς την Πέμπτη στο Telegram ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, Ανατόλι Κούρτεφ.

“Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, σπίτια αμάχων υπέστησαν ξανά ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν τραυματίστηκε κανείς”, είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share