X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΑεροπορικές επιδρομές πλήττουν το Σουδάν, καμία πρόοδος στις συνομιλίες

Αεροπορικές επιδρομές πλήττουν το Σουδάν, καμία πρόοδος στις συνομιλίες

Αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν ξανά την πρωτεύουσα του Σουδάν τη Δευτέρα, ενώ οι τελευταίες συνομιλίες εκεχειρίας στη Τζέντα δεν έφεραν καμία πρόοδο και ένας Σαουδάραβας διπλωμάτης είπε ότι και οι δύο πλευρές θεωρούν τους εαυτούς τους “ικανούς να κερδίσουν τη μάχη”.

Το Σουδάν βυθίστηκε σε θανάσιμο χάος όταν ξέσπασαν μάχες στις 15 Απριλίου μεταξύ των δυνάμεων του αρχηγού του στρατού Abdel Fattah al-Burhan και του αναπληρωτή του που έγινε αντίπαλος Mohamed Hamdan Daglo, ο οποίος ηγείται των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Από τότε οι μάχες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες, χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους, οδηγώντας σε φόβους για την ασφάλεια πέρα από τα σύνορα του Σουδάν.

Οι αντιμαχόμενοι στρατηγοί έχουν στείλει εκπροσώπους στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες για την καθιέρωση ανθρωπιστικής εκεχειρίας σε μια προσπάθεια που υποστηρίζεται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Μέχρι τη Δευτέρα, οι συνομιλίες δεν είχαν αποφέρει «καμία σημαντική πρόοδο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Σαουδάραβας διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός δεν είναι στο τραπέζι… Κάθε πλευρά πιστεύει ότι είναι ικανή να κερδίσει τη μάχη”, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Για τον Kholood Khair, ιδρυτή της δεξαμενής σκέψης Confluence Advisory με έδρα το Χαρτούμ, οι αντιπροσωπείες “βρίσκονται εκεί κυρίως για να κερδίσουν την εύνοια των Σαουδάραβων και των Αμερικανών, παρά για να χρησιμοποιήσουν αξιόπιστα αυτήν την πλατφόρμα ως μέσο για την επίτευξη συμφωνίας”.

«Επικίνδυνο παντού»

Οι μάχες προκάλεσαν μαζική έξοδο αλλοδαπών και Σουδανών, τόσο σε αεροπορικές όσο και θαλάσσιες εκκενώσεις, καθώς και σε επίπονα χερσαία ταξίδια προς την Αίγυπτο, το Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και άλλες γειτονικές χώρες.

Οι μάχες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 750 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει πάνω από 5.000, σύμφωνα με το Έργο Δεδομένων Περιοχής και Συμβάντων Ένοπλες Σύγκρουσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για μια διευρυνόμενη ανθρωπιστική κρίση. Οι μάχες έχουν ήδη εκτοπίσει 335.000 ανθρώπους και έχουν δημιουργήσει περισσότερους από 120.000 πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 60.000 Σουδανοί έχουν καταφύγει βόρεια στην Αίγυπτο, 30.000 δυτικά στο Τσαντ και πάνω από 32.000 στο Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρ,ι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τσαντ, στρατηγό Μαχαμάτ Ιντρις Ντέμπι Ίτνο, στη N’Djamena τη Δευτέρα και κατευθυνόταν προς το γειτονικό Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.

Προειδοποίησε για «τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία» της σύγκρουσης, «που επηρεάζει άμεσα τις γειτονικές χώρες του Σουδάν».

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, Μάρτιν Γκρίφιθς, ταξίδεψε στη σαουδαραβική παράκτια πόλη Τζέντα και ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε τη Δευτέρα ότι ο Γκρίφιθς «ζήτησε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά ότι το αίτημά του δεν είχε εγκριθεί. μακριά.

Προσπάθειες διαμεσολάβησης

Η Σαουδική Αραβία πιέζει για «ένα χρονοδιάγραμμα διευρυμένων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μόνιμου τερματισμού των εχθροπραξιών», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της.

Οι συνομιλίες της Τζέντα, οι οποίες πρόκειται να συνεχιστούν «τις επόμενες ημέρες», στοχεύουν στην «αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη διακοπή» των μαχών, διευκολύνοντας την παράδοση βοήθειας και αποκαθιστώντας τις βασικές υπηρεσίες, πρόσθεσε.

Από τα μέσα Απριλίου, πολλές συμφωνίες εκεχειρίας έχουν κηρυχτεί και παραβιάζονται γρήγορα στη χώρα που πλήττεται από τη φτώχεια και έχει ιστορικό αστάθειας.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η Αφρικανική Ένωση – η οποία έχει ελάχιστη επιρροή μετά την αποπομπή του Σουδάν μετά από πραξικόπημα το 2021 – και το περιφερειακό μπλοκ της Ανατολικής Αφρικής (IGAD) πιέζουν για συζητήσεις με τη μεσολάβηση του Νοτίου Σουδάν.

Τα βαρέα βάρη στο παναραβικό μπλοκ είναι διχασμένα, με την Αίγυπτο να υποστηρίζει τον Μπουρχάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποστηρίζουν το RSF, σύμφωνα με ειδικούς.

Η απουσία του Καΐρου και του Άμπου Ντάμπι από τις συνομιλίες της Τζέντα, σύμφωνα με τον Σουδανό αναλυτή Khair, μειώνει περαιτέρω τις ελπίδες για συμφωνία.

«Αυτό είναι εν μέρει σύμπτωμα του πόσο πολύ η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ μάχονται μεταξύ τους, αντί να επεκτείνουν και να δημιουργήσουν μια διεθνή, ενοποιημένη κρίσιμη μάζα γύρω από αυτές τις συνομιλίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τότε που ενορχήστρωσαν μαζί ένα πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021 που ανέτρεψε μια εύθραυστη μετάβαση στην πολιτική εξουσία, ο Burhan και ο Daglo έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα εξουσίας.

Προτού η διαμάχη τους ξεσπάσει σε πόλεμο, οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο στρατηγών κατέρρευσαν.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share