Η συνολική καθαρή παραγωγή ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο 2022 ήταν 851,3 τεραβατώρες, μειωμένη κατά 1,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021. Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε ετήσια κατά 9,7% και ανήλθε στις 295,3 τεραβατώρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας στην ιστοσελίδα της.

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη επίπτωση είχε η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια, που σημείωσε αύξηση 41,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 και από αιολική ενέργεια, που αυξήθηκε κατά 15,6%. Η υδροηλεκτρική ενέργεια παρέμεινε σταθερή, με αύξηση 0,3%. Συνολικά, το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθε σε 34,7%.

Η πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε κατά 9% σε 136 τεραβατώρες, συνεχίζοντας την καθοδική τάση που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Η μείωση οφείλεται κυρίως στις χώρες του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη, που μείωσαν την πυρηνική ενέργεια κατά 19,5% από τον προηγούμενο Νοέμβριο, ακολούθως στις χώρες του ΟΟΣΑ στην Αμερική (με μείωση 1,8%) και την Ασία και Ωκεανία, με μείωση 1,4%. Συνολικά, το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 16%.

Αξιοσημείωτη ήταν τον Νοέμβριο η μείωση της πυρηνικής ενέργειας από την Αργεντινή, που περιορίστηκε σε 34,6 γιγαβατώρες, μειωμένη κατά 96,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε 6% σε 417,5 τεραβατώρες. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μειωμένη χρήση φυσικού αερίου, που ετήσια μειώθηκε κατά 6,1% ή 15,9 τεραβατώρες, ακολουθούμενο από τον άνθρακα, που μειώθηκε κατά 5,9%.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο μειώθηκε τόσο στις χώρες του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη, κατά 21,1%, όσο και στις χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας, κατά 9,8%, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ στην Αμερική σημειώθηκε μικρή αύξηση 2,5%.

Η παραγωγή ενέργειας με άνθρακα μειώθηκε σε όλες τις περιοχές του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μείωση 10,2% να σημειώνεται στην Ευρώπη. Συνολικά η συνεισφορά των εύφλεκτων καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον ΟΟΣΑ ήταν στο 52,1%.

Πηγή:ΚΥΠΕ