X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξήσεις μισθών και πλήρη επαναφορά ΑΤΑ για καταπολέμηση της μείωσης εισοδημάτων προτείνει...

Αυξήσεις μισθών και πλήρη επαναφορά ΑΤΑ για καταπολέμηση της μείωσης εισοδημάτων προτείνει η ΠΟΑΣΟ

Αύξηση μισθών και πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ προτείνει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και το ποσοστό κινδύνου φτώχειας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το μέσο οικογενειακό εισόδημα στην Κύπρο, με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σήμερα είναι €34.229, δηλαδή €2.633/μήνα. Η ΠΟΑΣΟ αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Πολίτης” ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύ ανέφερε ότι μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται καθαρό εισόδημα €3.000-€3.500/μήνα για να ζει αξιοπρεπώς.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ποσοστό 17,3% του πληθυσμού ή 154.000 άτομα βρίσκονταν στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, μαζί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών της βιομηχανίας, της ενέργειας, της σίτισης, των μεταφορών, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του πληθωρισμού σε διψήφια ποσοστά, την αύξηση των επιτοκίων και τη διάβρωση της αγοραστικής αξίας των μισθών, προσθέτει η ΠΟΑΣΟ.

Γι’ αυτό, συνεχίζει, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανά την Ευρώπη ζητούν αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών και του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων με την παραχώρηση  δίκαιων αυξήσεων.

“Ένα επίμονο πανευρωπαϊκό αίτημα, είναι επίσης η φορολόγηση των υπερκερδών (windfall profits) των εταιρειών ενέργειας με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για άμβλυνση τόσο των συνεπειών στον καταναλωτή από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού”, σημειώνει, καθώς τον πληθωρισμό τον τροφοδοτούν οι τιμές της ενέργειας και όχι οι μισθοί.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στην Αγγλία, σε λεωφορεία, υπόγειο και εναέριο σιδηρόδρομο κατέρχονται αυτό τον καιρό σε απεργιακές κινητοποιήσεις για αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, αναφέρει η ΠΟΑΣΟ, προσθέτοντας ότι εργαζόμενοι και σε άλλες βρετανικές βιομηχανίες, όπως λιμενεργάτες, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, πυροσβέστες και εργαζόμενοι στα σκυβαλοφόρα, στα αεροδρόμια και στα ταχυδρομεία, ετοιμάζονται επίσης για κινητοποιήσεις και απεργίες προς υποστήριξη μισθολογικών αιτημάτων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδέχεται να φτάσει, μέχρι τον Ιανουάριο 2023, στο 18%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αφενός ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας παραμένουν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού αλλά αφετέρου κρίνει πως μια επίμονη ανατροφοδότηση μεταξύ μισθών και πληθωρισμού είναι απίθανο να αναπτυχθεί, αφού η αύξηση των μισθών σε πραγματικούς όρους παραμένει αρνητική.

Η Ομοσπονδία συμφωνεί με τον καθηγητή χρηματοοικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρο Ζένιο, ο οποίος τονίζει ότι η αξία των εργαζομένων, ακόμη και εκείνων με χαμηλές δεξιότητες, φάνηκε έντονα τον καιρό της τραπεζικής κρίσης και της πανδημίας. “Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο φορολογούμενος να σώζει τράπεζες από τα λάθη τους ή αεροπορικές εταιρείες από το πρόβλημα του lockdown, αλλά μετά να επανερχόμαστε στην απόλυτη επικράτηση των μετόχων και των αγορών. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στα οφέλη από τον πλούτο”, σημειώνει.

Η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), που παραχωρείται στους εργαζομένους κατά το ήμισυ, δεν είναι πλέον αρκετή για να αποκαταστήσει την αγοραστική αξία των μισθών, καταλήγει η ΠΟΑΣΟ, καθώς το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων πλήγηκε καίρια λόγω της μεγάλης και απότομης ανόδου του πληθωρισμού, ο οποίος έχει ξεπεράσει το 10%. “Είναι καιρός να αποκατασταθεί πλήρως η ΑΤΑ, ένα μέτρο που αποδείχτηκε ότι προσφέρει κοινωνική προστασία και εργασιακή ειρήνη αφού αποκαθιστά την αγοραστική αξία των μισθών και αποτρέπει εργασιακές συγκρούσεις”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share