X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΑμετάβλητη η προσέγγιση αρχών Ρωσίας για λύση του Κυπριακού, λέει η Ζαχάροβα

Αμετάβλητη η προσέγγιση αρχών Ρωσίας για λύση του Κυπριακού, λέει η Ζαχάροβα

«Επανειλημμένως έχουμε επαναβεβαιώσει το αμετάβλητο των προσεγγίσεων αρχών ως προς την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρωσική στάση ως προς το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών μετά τις τουρκικές εκλογές.

«Τασσόμαστε υπέρ μιας διευθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και θεωρούμε σημαντικό ώστε να βρουν την τελική λύση οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού. Δεν χρειάζεται να τους επιβάλλουμε κάποια χρονοδιαγράμματα, έτοιμες συνταγές, είτε να σκεπτόμαστε αντί γι’ αυτούς, να ασκούμε πίεση», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα, σημειώνοντας στο πλαίσιο της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης Τύπου ότι «το πιο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη και να υπολογίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων, αυτό πρέπει να αποτελεί τη βάση».

«Όντως συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε μια μεγάλη σειρά διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, συζητάμε πολλά θέματα. Το κυπριακό ζήτημα δεν αποτελεί εξαίρεση», είπε η επίσημη Ρωσίδα εκπρόσωπος, η οποία προηγουμένως είχε αναφερθεί και στις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι «οι κάποτε ιδιαίτερες, παραδοσιακά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε βαθιά κρίση εξαιτίας των γνωστών λόγων, για τους οποίους έχουμε μιλήσει».

«Διαμορφώθηκαν αυτές οι αιτίες όχι λόγω δικής μας βούλησης. Δεν διακρίνουμε προς το παρόν δείγματα ενδιαφέροντος της Αθήνας για αποκατάσταση της συνεργασίας, την οποία από μόνη της η ελληνική πλευρά αποκαθήλωσε», πρόσθεσε.

Κατά την ίδια η Ρωσία σέβεται «την επιλογή των ψηφοφόρων, όποια κι αν είναι αυτή, είμαστε ανοικτοί για διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που έχουν εποικοδομητική διάθεση», διαψεύδοντας προηγουμένως ως προεκλογικά πολιτικά τεχνάσματα εσωτερικής κατανάλωσης τους ισχυρισμούς περί ενδεχομένου «ρωσικής εμπλοκής» στις εκλογές.

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος είπε ότι βάσει πρόσφατης εισαγγελικής έκθεσης στις ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι όλοι οι παρόμοιοι ισχυρισμοί «ήταν επινοημένοι, ήταν ψεύδη», προσθέτοντας ότι «το ζήτημα της εμπλοκής στις εκλογές έχει απολύτως άλλον παραλήπτη», καθώς «η περιοχή σας γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιος συνήθως επεμβαίνει στις εκλογές», αλλά και ότι από ρωσικής πλευράς «πάντοτε και διακηρύσσουμε και υλοποιούμε στην πράξη την πολιτική της μη εμπλοκής στις εσωτερικές υποθέσεις των κυρίαρχων κρατών».

«Μπορούμε και γνωρίζουμε πώς να συνεργαζόμαστε, να παρέχουμε βοήθεια, υποστήριξη, να αναπτύσσουμε επαφές, όλα αυτά είναι στο οπλοστάσιό μας και όλα αυτά επανειλημμένως νομίζω η Ελλάδα είδε από την πλευρά της Ρωσίας», ανέφερε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share