X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΑνάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού, είπε η Γιόχανσον στο ΕΚ

Ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού, είπε η Γιόχανσον στο ΕΚ

Πρόταση για ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού έθεσε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σε συζήτηση για την ανάγκη για ανάληψη δράσης στη Μεσόγειο, μετά το  πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο. Η κ. Γιόχανσόν υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη είναι συνυπεύθυνα στην αντιμετώπιση του φαινομένου και θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Γιόχανσον κατά την παρέμβασή της σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, μία ολοκληρωμένη λύση πρέπει να περιλαμβάνει αποτροπή αναχωρήσεων, αντιμετώπιση διακινητών, βελτίωση νόμιμων οδών και συνεργασία με συνεργαζόμενες χώρες προέλευσης και διέλευσης. «Μόνο έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», είπε.

Η Επίτροπος, αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς της Κομισιόν και της Frontex για τη διάσωση των ναυαγών στα ανοιχτά της Πύλου, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα», προσθέτοντας ότι για τον σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει ερευνητικές διαδικασίες, τόσο για την έκβαση των γεγονότων του ναυαγίου, όσο και για τη δράση των διακινητών. «Η έρευνα πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και την πεποίθηση ότι μπορούν να εξακριβωθούν τα γεγονότα», είπε η κ. Γιόχανσον.

Υπογράμμισε, στη συνέχεια, ότι η βία είναι απαράδεκτη και ότι πρώτιστο καθήκον είναι η διάσωση, αναφέροντας ότι από την αρχή του χρόνου η Frontex διέσωσε 20.000 άτομα. Η κ. Γιόχανσον πρόσθεσε, όμως, ότι η διάσωσή θα πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια δημιουργίας ασφαλών διόδων και από ενημερωτικές εκστρατείες που να προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όσους διακινούνται από παράνομες οδούς. Σημείωσε, δε, ότι η Κομισιόν στηρίζει τέτοιες εκστρατείες στο Μαρόκο, στην Τυνησία, στον Νίγηρα, στη Σενεγάλη, στη Μαυριτανία και στην Γκάμπια.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, με διμερείς συμφωνίες με κράτη προέλευσης. «Πρέπει να μετατρέψουμε τη δραστηριότητα των διακινητών από έγκλημα χαμηλού κινδύνου και μεγάλου οφέλους, σε έγκλημα υψηλού κινδύνου και μικρού οφέλους», είπε.

Σημείωσ ότι κατά την επίσκεψή της στη Λαμπεντούσα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου έφθασαν 4.000 μετανάστες σε ένα Σαββατοκύριακο, διαπίστωσε ότι υπάρχουν μεταξύ αυτών «νεαρά άτομα που χρειάζονται οι οικονομίες μας».

Κατά τη συζήτηση, υπήρξαν βολές από Ευρωβουλευτές για ευθύνες των ελληνικών αρχών για το ναυάγιο στην Πύλο. Επίσης, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Υπήρξαν, επίσης, φωνές που αναφέρθηκαν στη σημασία δημιουργίας νόμιμων οδών και στην πάταξη των διακινητών, όπως επίσης και στη σημασία ανάπτυξης διμερών σχέσεων με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Άλλοι Ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν σε αδυναμίες στη διαδικασία παραχώρησης ασύλου, ενώ υπήρξαν φωνές που έκαναν λόγο για αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και διαχείριση των περιστατικών με πλοιάρια αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη.

Τον λόγο στη συζήτηση πήρε και η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Σταύρου, υπογραμμίζοντας τη διόγκωση του προβλήματος στην Κύπρο, λόγω της γεωμετρικής αύξησης στις αφίξεις μεταναστών.

Ανέφερε ότι η Κύπρος δέχθηκε το 50% των μεταναστών που έφτασαν στις χώρες της Ευρώπης το 2022 και έκανε λόγο για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και τον κίνδυνο για τον δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share