X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΑνάγκη μέτρων στήριξης της αγοράς γεωργικών προϊόντων, είπαν Υπουργός Γεωργίας και εταίροι...

Ανάγκη μέτρων στήριξης της αγοράς γεωργικών προϊόντων, είπαν Υπουργός Γεωργίας και εταίροι στις Βρυξέλλες

Την ανάγκη για λήψη μέτρων στήριξης της αγοράς γεωργικών προϊόντων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Η αναφορά έγινε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά γεωργικών προϊόντων, κατά την οποία και άλλα κράτη μέλη έκαναν ανάλογες παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος ανέφερε πως με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του, η κατάσταση στην ΕΕ είναι ικανοποιητική με μερικές επιμέρους εξαιρέσεις.

Στην παρέμβασή του ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην κατάσταση της αγοράς στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η αύξηση των τιμών στα σιτηρά και τις ζωοτροφές πλήττουν σημαντικά τον τομέα της κτηνοτροφίας, ενώ το κόστος των ζωοτροφών επιβαρύνεται επιπρόσθετα και από το κόστος μεταφοράς. Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο πλήγμα που έχουν δεχθεί η αγορά του οίνου και το εμπόριο πατατών.

Ο κ. Καδής ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει τη δυνατότητα λήψης άμεσων μέτρων στήριξης της αγοράς και αντιμετώπισης σοβαρών ανισορροπιών, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Ειδικότερα, η Κύπρος στήριξε πρόταση της Λιθουανίας για λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη του τομέα του χοιρινού κρέατος.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που έλαβαν μέτρα στήριξης του κτηνοτροφικού τους τομέα, αξιοποιώντας εθνικούς πόρους.

Κατά τη συνάντηση, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ενημέρωσε τους Υπουργούς για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για τη «Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Οκτωβρίου 2021.

Στόχος της στρατηγικής είναι η βελτίωση όλων των πτυχών που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων, ώστε να καταστούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής παγκόσμιο πρότυπο στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Γεωργίας ανάφερε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Στρατηγικής αυτής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ευθυγράμμιση των πολιτικών για το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν κρίσεις στην αγορά και την επισιτιστική ασφάλεια και να υλοποιηθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε πιθανό αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες που ενδέχεται να εφαρμόζουν χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Κατά τη συνάντηση οι Υπουργοί υιοθέτησαν επίσης συμπεράσματα για τη στρατηγική της ΕΕ για τα δάση για το 2030, ένα από τα κύρια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στα συμπεράσματα του, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που έχουν να παίξουν τα δάση στην μετάβαση της ΕΕ σε μια πράσινη, κλιματικά ουδέτερη και ανταγωνιστική κυκλική βιο-οικονομία. Καλωσόρισαν την έμφαση της νέας στρατηγικής στην προώθηση των βιώσιμων προϊόντων με βάση το ξύλο και την πρόταση για μια νέα συνεργασία για έρευνα στα θέματα δασών.

Το Συμβούλιο υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη για να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων της βιώσιμης διαχείρισης των δασών και τη σημασία του σεβασμού των εθνικών αρμοδιοτήτων στον τομέα αυτό, όπως και τη σημασία να υπάρχει μια παγκόσμια διάσταση στην προσπάθεια για περιορισμό της.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share