X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑναμένεται σήμερα η 15η αύξηση του επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας

Αναμένεται σήμερα η 15η αύξηση του επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, για 14η συνεχή φορά, αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, επιτείνοντας την κρίση του κόστους ζωής.

Η (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της μονάδας, στο 5,25%, το οποίο θα είναι το υψηλότερο επίπεδο στα τελευταία 15 και πλέον έτη – και θα μπορούσε να οδηγηθεί ακόμη πιο ψηλά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο βρετανικός ετήσιος πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 8%, πολύ υψηλότερος από ό,τι στην Ευρωζώνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τελευταία «απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας είναι απίθανο να είναι ομόφωνη με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διχάζονται σχετικά με το βαθμό στον οποίο η Τράπεζα πρέπει να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό», αναφέρει η Victoria Scholar, επικεφαλής επενδύσεων στην Interactive Investor.

«Ενώ οι προσδοκίες είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το τρέχον τραπεζικό επιτόκιο… στο 5,25%, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να επιλέξει μια πιο επιθετική κίνηση 50 μονάδων βάσης, στο 5,5%», σημειώνει.

Κατά την τελευταία συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιό της κατά μισή μονάδα. Έκτοτε, ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 7,9% από 8,7%.

Ο βρετανικός πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ομάδα των G7.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 5% μέχρι το τέλος του 2023, ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους, τις οποίες το Συντηρητικό κόμμα του Πρωθυπουργού αναμένεται να χάσει.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές, η Τράπεζα της Αγγλίας με επικεφαλής τον διοικητή της Άντριου Μπέιλι άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο από το χαμηλό ρεκόρ του 0,1% στο τέλος του 2021.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο υψηλότερο σημείο 41 ετών, στο 11,1%, τον Οκτώβριο του 2022.

Η άνοδος των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει αναταραχή στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, καθώς οι τράπεζες αυξάνουν το κόστος δανεισμού για στεγαστικά δάνεια, ενισχύοντας τα κέρδη τους.

Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρώς τον Μάιο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share