Κριτική στη στάση των εταίρων και των συμμάχων της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για αναντιστοιχία στις τοποθετήσεις τους απέναντι στην Κύπρο και την Ουκρανία, έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιουνίου.

Μιλώντας στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών», ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή, τη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση, την ανάγκη ανάληψης διπλωματικών πρωτοβουλιών από την Ευρώπη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την Κύπρο.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι πρόκειται για «πράξη παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα». «Όχι μόνο διότι προσβάλλει βάναυσα κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου. Αλλά και διότι καμιά επιχειρηματολογία, βάσιμη ή όχι, δεν δικαιολογεί την προσφυγή στην βία, τις καταστροφές και την αιματοχυσία, ιδίως μάλιστα εις βάρος αμάχων και αθώων», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι «για την Ελλάδα, υπάρχει ένας ακόμα θεμελιώδης λόγος καταδίκης, διότι η Ελλάδα αντιτίθεται εξ ορισμού σε οποιαδήποτε εκδοχή αναθεωρητισμού και ανατροπής του status quo, και γειτνιάζει με χώρα που, και αναθεωρητικές επιδιώξεις έχει, και με προσφυγή στην βία απειλεί, αλλά και με παράνομη εισβολή και κατοχή σε βάρος της Κύπρου βαρύνεται».

Ειδικότερα όσον αφορά την Κύπρο, ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει μια «καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων». «Ενώ δηλαδή, και ορθώς, καταδικάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλονται κυρώσεις και ενισχύεται παντοιοτρόπως ο αμυνόμενος, το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου αποσιωπάται απολύτως», εξήγησε.

«Ακόμα χειρότερα, καταβάλλονται διαχρονικά προσπάθειες να γίνουν αποδεκτές λύσεις, που θέτουν σε ίση μοίρα θύτη και θύμα, αναιρούν ακόμα και την υφιστάμενη κρατική οντότητα της Κύπρου, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής και εποίκισης και θα έθεταν σε τροχιά δορυφοροποίησης την Κύπρο προς την Τουρκία και μάλιστα σε πλήρη αναντιστοιχία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε ο ίδιος.

Μιλώντας για αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι οι ηγεμονικές τάσεις της γείτονος στην περιοχή «δεν επιτρέπουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησε κριτική σε απόψεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μια πιο μετριοπαθής στάση της Ελλάδας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

«Η άποψη ότι για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη», ανέφερε. «Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων», συμπλήρωσε.

«Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Πηγή:ΚΥΠΕ