X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνάπτυξη 1,9%, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, κατέγραψε το 2022 η γερμανική οικονομία

Ανάπτυξη 1,9%, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, κατέγραψε το 2022 η γερμανική οικονομία

Ανάπτυξη 1,9%, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, κατέγραψε το 2022 η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισαν την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανάπτυξη ήταν πιο χαμηλή σε σύγκριση με την ανάπτυξη 2,6% που καταγράφηκε το 2021, με το ΑΕΠ να «μένει στάσιμο» το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει η γερμανική στατιστική αρχή Destatis, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ήταν καλύτερη από το 1,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές, καθώς οι κρατικές παρεμβάσεις και ο ήπιος Χειμώνας βοήθησαν τη Γερμανία να αντιμετωπίσει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που προκλήθηκε από τη μείωση των ζωτικών προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Η Ruth Brand, Πρόεδρος της Destatis, περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και οι οποίες προέρχονται από τις «ακραίες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας» μέχρι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Παρά αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η γερμανική οικονομία άντεξε καλά συνολικά το 2022».

Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομίας στην εταιρεία ING, είπε ότι τα στοιχεία «δείχνουν ότι για ολόκληρο το έτος 2022, το αποτέλεσμα της κάλυψης μετά το τέλος των lockdown, τόσο για την κατανάλωση όσο και για την παραγωγή, αντιστάθμισε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φόβοι για ύφεση

Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος επιβάρυνε τη γερμανική βιομηχανία και τους καταναλωτές, αλλά μια σειρά από πρόσφατους δείκτες υποδηλώνουν ότι η ύφεση θα είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Η ίδια η γερμανική Κυβέρνηση είχε προβλέψει τον περασμένο Οκτώβριο ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% για ολόκληρο το τρέχον έτος.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του Χειμώνα επέτρεψαν στη Γερμανία να αποφύγει τις έντονες ελλείψεις.

Επιπλέον, ένα τεράστιο πακέτο στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για βοήθεια των νοικοκυριών από τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και για στήριξη των επιχειρήσεων έχει επίσης περιορίσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμών, λένε οι αναλυτές.

Η Γερμανία πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την ύφεση – δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας – είπε ο κ. Brzeski.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share