X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνησυχίες από Société Generale και άλλες τράπεζες για τις επιπτώσεις των κυρώσεων...

Ανησυχίες από Société Generale και άλλες τράπεζες για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία στις δραστηριότητές τους

Η Société Generale μπορεί να δει ένα «ακραίο σενάριο», στο οποίο η Ρωσία αφαιρεί από την τράπεζα τις τοπικές της επιχειρήσεις, είπε την Πέμπτη, σε μια από τις πιο αυστηρές προειδοποιήσεις από δυτική εταιρεία για τις πιθανές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η γαλλική τράπεζα, της οποίας η έκθεση $20 δισεκατομμύρια στη Ρωσία είναι μία από τις μεγαλύτερες ξένων τραπεζών, είπε ότι προσπαθεί να μειώσει τους κινδύνους στη χώρα, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναθεωρούν τις εργασίες τους στη Ρωσία, εν μέσω κλιμάκωσης των κυρώσεων από τη Δύση.

«Ο όμιλος έχει αρκετό περιθώριο να απορροφήσει τις συνέπειες ενός πιθανού ακραίου σεναρίου, στο οποίο ο όμιλος θα αποξενωθεί από από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των τραπεζικών περιουσιακών του στοιχείων στη Ρωσία», είπε η Société Generale.

Η Société Generale, η οποία κερδίζει σχεδόν το 3% του κέρδους της στη Ρωσία, είναι μία από τις τράπεζες που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται. Οι μετοχές της έχουν μειωθεί κατά 20% από την αρχή της χρονιάς.

«Ο όμιλος διεξάγει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία με τη μέγιστη προσοχή και επιλεκτικότητα, ενώ υποστηρίζει τους ιστορικούς πελάτες του», ανέφερε.

Οι προτεραιότητές της είναι «να μειώσουν τα ρίσκα τους και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της θυγατρικής τους, διατηρώντας μια διαφοροποιημένη συλλογή καταθέσεων», πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Intesa Sanpaolo, διενεργεί στρατηγική αναθεώρηση της παρουσίας της στη Ρωσία, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ανέφερε εκπρόσωπός της.

Οι τραπεζικές μετοχές της έχουν χτυπηθεί τις τελευταίες ημέρες εν μέσω φόβων για πιθανές απομειώσεις, χαμηλότερα έσοδα, πιο αδύναμες οικονομίες και επιπτώσεις από τις κυρώσεις.

Οι ρυθμιστές προετοιμάζονται επίσης για πιθανό κλείσιμο του ευρωπαϊκού σκέλους της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της VTB Bank, καθώς μεγαλώνουν οι ανησυχίες για την επίπτωση των δυτικών κυρώσεων στην τράπεζα, σύμφωνα με δύο πηγές που ασχολούνται με το θέμα.

Αν οι ρυθμιστές αποφασίσουν να κλείσουν τη VTB στην Ευρώπη, αυτό θα αποτελεί τη δεύτερη αποτυχία μεγάλης ρωσικής τράπεζας στην περιοχή, την ώρα που οι κυρώσεις πιέζουν τους δανειστές της χώρας.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, είπε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ότι κλείνει τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες.

Πολλοί επενδυτές τις τελευταίες μέρες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία. Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody`s υποβάθμισαν τη Ρωσία κατά έξι βαθμίδες, στην κατηγορία «σκουπίδια», λέγοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις έθεσαν εν αμφιβόλω τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της και θα αδυνατίσουν την οικονομία της.

Η Citigroup Inc μπορεί να αντιμετωπίσει απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ρωσικές της επιχειρήσεις, ενώ βοηθά τα περίπου 200 μέλη του προσωπικού της στην Ουκρανία να διαφύγουν από τη χώρα, μετά τη ρωσική εισβολή, ανέφεραν στελέχη της την Τετάρτη.

Η συνολική έκθεση της τράπεζας στη Ρωσία αγγίζει σχεδόν τα $10 δισ. στο τέλος του χρόνου, είπε τη Δευτέρα , πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επικοινωνήθηκε προηγουμένως.

Η γερμανική τράπεζα Helaba είπε την Πέμπτη ότι δεν θα προβεί σε συγκεκριμένη πρόβλεψη κερδών για το έτος, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργεί η κατάσταση στη Ρωσία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share