X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΑντιδρούν οι Βούλγαροι Ευρωβουλευτές στην πρόταση για χημικά λόγω ροδέλαιου

Αντιδρούν οι Βούλγαροι Ευρωβουλευτές στην πρόταση για χημικά λόγω ροδέλαιου

Αντιδράσεις προκαλεί στη Βουλγαρία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγή της σήμανσης, συσκευασίας και ρύθμισης της ταξινόμησης των αιθέριων ελαίων.

Όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΒΤΑ, ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής Αντρέι Νοβάκοφ ανέφερε ότι η πρόταση της Κομισιόν ενώνει όλους τους Βούλγαρους Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς εξαίρεση.

Ο Νοβάκοφ ο οποίος μιλούσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Καζανλάκ, που διοργανώθηκε από τη Βουλγαρική Εθνική Ένωση Αιθέριων Ελαίων, Αρωματοποιίας και Καλλυντικών, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει το ροδέλαιο ως μείγμα περισσότερων από 300 στοιχείων, τα οποία, σύμφωνα με μερικούς, θα μπορούσαν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. Όπως είπε κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα πρέπει να εισαχθεί στο προϊόν μια ετικέτα που να αναφέρει ότι το προϊόν είναι δηλητηριώδες, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε μια ολόκληρη βιομηχανία.

Υποδεικνύοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμελείται η ανθρώπινη υγεία, ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής ανέφερε πως αν υπάρχουν κίνδυνοι, θα πρέπει να αποδεικνύονται επιστημονικά, να εξηγούνται ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τέτοιου είδους αξιώσεις.

Ο Νοβάκοφ ανέφερε ότι η Βουλγαρία είναι ένας απότους μεγαλύτερους εξαγωγείς ροδέλαιου και ελαίου λεβάντας σε παγκόσμια κλίμακα με πρότυπο BDS/ISO και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παραγωγών φυσικών συστατικών.

«Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των αγροτών μας και των τοπικών εταιρειών θα ακουστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι η αναθεώρηση της τεχνικής νομοθεσίας δεν θα παραγνωρίζει δεκαετίες περιφερειακής ευημερίας και την μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά» είπε.

Ο κανονισμός για την επισήμανση της συσκευασίας των προϊόντων αιθέριων ελαίων πρέπει να αναθεωρηθεί με ακρίβεια είπε η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής και εισηγήτρια για την εξέταση του Κανονισμού για ταξινόμηση, σήμανση και συσκευασία των χημικών προϊόντων και τόνισε ότι η ασφάλεια των καταναλωτών θα πρέπει να διασφαλίζεται παράλληλα με την ανάπτυξη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Εξέφρασε δε την προσδοκία ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα περάσει η πρώτη ψήφος ανάγνωσης, μετά την οποία θα υπάρξει μια διαδικασία για να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share