X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΑντιπαράθεση αν το Brexit ευθύνεται για ουρές στο λιμάνι του Ντόβερ

Αντιπαράθεση αν το Brexit ευθύνεται για ουρές στο λιμάνι του Ντόβερ

Αντιπαράθεση για το κατά πόσο το Brexit ευθύνεται σε κάποιον βαθμό για τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται σε κάθε εορταστική περίοδο οδηγοί και ταξιδιώτες στο λιμάνι του Ντόβερ, ξέσπασε μεταξύ των υπευθύνων στο λιμάνι και της Υπουργού Εσωτερικών.

Το Ντόβερ αποτελεί το κύριο λιμάνι εξόδου από τη Βρετανία προς τη Γαλλία και την ηπειρωτική Ευρώπη. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η αναμονή για να επιβιβαστούν οχήματα στα πλοία που διασχίζουν τη Μάγχη έφτασε έως και τις 17 ώρες.

Η Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν απέδωσε τις καθυστερήσεις στο γεγονός ότι ήταν το Σαββατοκύριακο πριν από το Πάσχα των καθολικών και των προτεσταντών, δηλαδή στις αυξημένες ροές εκδρομέων.

Απέρριψε δε τον ισχυρισμό ότι οι καθυστερήσεις σε κάθε εορταστική περίοδο είναι τόσο μεγάλες λόγω του Brexit, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι δίκαιο» να υποστηρίζεται. Συνέστησε δε «υπομονή».

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της αρχής διαχείρισης του λιμένος του Ντόβερ Νταγκ Μπάνιστερ είπε ότι «σε ένα περιβάλλον μετά από το Brexit, ο χρόνος (που χρειάζεται) για τις διευθετήσεις στα σύνορα είναι περισσότερος».

Το βασικό πρόβλημα, λένε οι υπεύθυνοι του λιμανιού, είναι πως τα διαβατήρια κάθε Βρετανού ταξιδιώτη πρέπει πλέον να ελέγχονται από τους Γάλλους συνοριοφύλακες και να σφραγίζονται. Αυτό είναι εξαιρετικά χρονοβόρο στις περιπτώσεις επιβαινόντων σε τουριστικά πούλμαν.

Πολλά από τα πούλμαν αυτό το Σαββατοκύριακο είχαν ως επιβάτες μαθητές που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές στη Γαλλία με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδας στη Βρετανία.

Οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του λιμανιού προσθέτουν ότι το Σαββατοκύριακο η κατάσταση θύμιζε «τέλεια καταιγίδα», καθώς πέρα από τους πρόσθετους ελέγχους στα ταξιδιωτικά έγγραφα, το κύμα εκδρομέων του Πάσχα ήταν για πρώτη χρονιά στα επίπεδα των ετών προ πανδημίας, όταν δεν υπήρχαν τόσοι έλεγχοι. Επιπλέον, τα δρομολόγια των πλοίων είχαν καθυστερήσεις λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στη Μάγχη.

Αντικρούοντας τη θέση της συναδέλφου του στο Συντηρητικό Κόμμα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ρόμπερτ Μπάκλαντ παραδέχθηκε πως το Brexit έχει καταστήσει αναγκαίους τους αυξημένους ελέγχους, κάτι που «αναμφίβολα» συντελεί στην ταλαιπωρία των ταξιδιωτών.

Η σκιώδης Υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Υβέτ Κούπερ είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσπαθήσει να ομαλοποιήσει την κατάσταση αποτυγχάνοντας να έχει καλύτερη συνεργασία και καλύτερο κοινό σχεδιασμό με τις γαλλικές αρχές.

Τη νύχτα της Κυριακής η κατάσταση στο Ντόβερ ομαλοποιήθηκε, με τους υπεύθυνους στο λιμάνι να απολογούνται και να ευχαριστούν τους ταξιδιώτες για την υπομονή τους.

Οι πρόσθετοι έλεγχοι στα σύνορα μετά από το Brexit τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2021, όταν τα διεθνή ταξίδια ήταν μειωμένα λόγω της πανδημίας.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, λένε οι υπεύθυνοι στο Ντόβερ, από τον προσεχή Νοέμβριο, όταν θα τεθεί σε ισχύ το νέο Σύστημα Εισόδου και Εξόδου (EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σύστημα απαιτεί μία φωτογραφία και τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα από κάθε έναν ταξιδιώτη από τρίτες χώρες κατά την πρώτη επίσκεψή του σε χώρα της ΕΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share