X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΑποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση Κατάρ-Μπαχρέιν στις 25 Μαΐου

Αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση Κατάρ-Μπαχρέιν στις 25 Μαΐου

Στις 25 Μαΐου πρόκειται να ανανεωθεί η απευθείας αεροπορική σύνδεση Μπαχρέιν-Κατάρ, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μπαχρέιν.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο αυτές σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, μετά από την απόφαση των δύο χωρών να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις στις 12 Απριλίου 2023. Την ίδια περίοδο, η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν με την διαμεσολάβηση της Κίνας, παράδειγμα που ακολούθησαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λίγο αργότερα – εξέλιξη η οποία φέρεται να συνδέεται με την απόφαση του Μπαχρέιν να βελτιώσει και αυτό τις σχέσεις του με το Κατάρ.

Μπαχρέιν και Κατάρ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις στις 5 Ιουνίου 2017, με αφορμή την φερόμενη από Καταρινούς χάκερ ηλεκτρονική παγίδευση του λογαριασμού στο twitter, που διατηρούσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Χάλιντ Μπιν Άχμεντ Αλ-Χαλίφα. Ωστόσο, πραγματική αιτία θεωρήθηκε η σύνταξη του Μπαχρέιν με την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιβάλει κυρώσεις κατά του Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στήριζε αντιπολιτευτικές αντιμοναρχικές φωνές μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει και εξ αιτίας των καλών σχέσεων που διατηρεί με το Ιράν. Οι καλές σχέσεις Κατάρ-Ιράν στάθηκαν αιτία για μία προγενέστερη διπλωματική κρίση μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν το 2014.

Σε διμερές επίπεδο, Μπαχρέιν και Κατάρ διεκδικούσαν την θαλάσσια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου γύρω από ένα νησιωτικό σύμπλεγμα Χαουάρ. Το σύμπλεγμα Χαουάρ εν τέλει αποδόθηκε στο Μπαχρέιν με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2001, με εξαίρεση την νησίδα Τζιανάν, που αποφασίσθηκε να αποδοθεί κατά κυριαρχία στο Κατάρ. Μία δεκαετία αργότερα, το Κατάρ κατηγορήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Μπαχρέιν ότι, μέσω των εκπομπών του δικτύου Αλ-Τζαζίρα, προωθούσε την αντιμοναρχική και φιλοϊρανική ρητορική των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη του 2011, δεδομένου ότι οι διμερείς τους σχέσεις διαχρονικά χαρακτηρίζονται από αμοιβαία καχυποψία.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των δρομολογίων της Qatar Airways από την Ντόχα στο Μανάμα και της Gulf Air από το Μανάμα στην Ντόχα αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share