X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΑπομάκρυνση πολιτών από πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούν οι Ρωσικές Δυνάμεις

Απομάκρυνση πολιτών από πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούν οι Ρωσικές Δυνάμεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η απομάκρυνση Ουκρανών και ξένων πολιτών από ουκρανικές πόλεις, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων.

Σήμερα ξεκίνησε η απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο. Την πληροφορία έδωσε στην δημοσιότητα η ουκρανική κυβέρνηση.

Λίγο πριν την έναρξη της ανθρωπιστικής επιχείρησης στο Σούμι, το Κίεβο κατηγόρησε την Μόσχα με το πρόσχημα της διεξαγωγής στην περιοχή, αεροπορικής επίθεσης, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον εννέα νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών. Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία ζητά από την Μόσχα να συμβάλλει σε όλες τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από τις ουκρανικές πόλεις, κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να πλήξει την επιχείρηση της απομάκρυνσης των αμάχων από την περιοχή.

Ο διάδρομος από το Σούμι στο Πόλτοβα έχει σχεδιαστεί για την εκκένωση πολιτών, συμπεριλαμβανομένων Κινέζων, Ινδών και άλλων αλλοδαπών.

Για την νέα εξέλιξη, κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολεξέι Κουλέμπα, δήλωσε ότι «Από τις 09:30 (τοπική και ώρα Κύπρου), περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί και (οι δραστηριότητες εκκένωσης) βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η Ρωσία άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους την Τρίτη, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απομακρυνθούν από το Κίεβο, το Χρνιχίβ, το Σάμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, ανακοίνωσε με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά την συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων για δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων», έτσι ώστε να επιτραπεί η απομάκρυνση πολιτών από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, η Ουκρανία απέρριψε ρωσικές προτάσεις για εκκένωση των Ουκρανών στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η απομάκρυνση των αμάχων από τις ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται, η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια τις επόμενες δύο ημέρες. «Πιστεύω ότι θα περάσουμε το όριο των 2 εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως το αργότερο αύριο», δήλωσε ο Φιλίπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, σε δημοσιογράφους στο Όσλο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share