Αρχίζει σήμερα στην Κύπρο η ευρωπαϊκή εκστρατεία EUChooseSafeFood προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές να μάθουν για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood φιλοδοξεί να απαντήσει σε ερωτήσεις Ευρωπαίων καταναλωτών όπως “Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της «τελικής ημερομηνίας ανάλωσης» και της «ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας» στις ετικέτες τροφίμων; Υπάρχουν κανόνες υγιεινής τροφίμων που μπορώ να τηρήσω στο σπίτι για να διασφαλίσω ότι η οικογένειά μου είναι ασφαλής; Πρέπει να ανησυχώ για τα πρόσθετα τροφίμων;”

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η βοήθεια προς τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές διατροφικές επιλογές αποτελεί το επίκεντρο της εκστρατείας #EUChooseSafeFood.

«Αυτή η εκστρατεία, σε όλη την ΕΕ, που ξεκινά σήμερα στη Κύπρο, στοχεύει να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να λάβουν ενημερωμένες επιλογές τροφίμων εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο της επιστήμης στην ασφάλεια των τροφίμων», προστίθεται.

Το #EUChooseSafeFood διανύει τη δεύτερη χρονιά του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζοντας την επιτυχία του επεκτείνοντας το φάσμα των θεμάτων που καλύπτει η εκστρατεία. Φέτος οι καταναλωτές θα μπορούν να μάθουν για την υγεία των φυτών, τα νέα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις όσον αφορά τα τρόφιμα.

Την έναρξη της εκστρατείας στην Κύπρο χαιρέτισε η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου λέγοντας ότι  «οι ενημερωμένοι πολίτες είναι ενδυναμωμένοι καταναλωτές. Χαιρετίζω την έναρξη της εκστρατείας EUChooseSafeFood στην Κύπρο, η οποία στοχεύει στην παροχή αξιόπιστων και πρακτικών ταυτόχρονα συμβουλών στους πολίτες ώστε να μπορούν να επιλέξουν υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα».

Ο Υπουργός Υγείας  Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε πως «ως Υπουργείο Υγείας, ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους στα τρόφιμα με σιγουριά και εμπιστοσύνη, έχοντας υπόψιν ότι η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται στην επιστήμη». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η εκστρατεία αυτή στην χώρα μας θα συνδράμει σημαντικά, τόσο στην σωστή ενημέρωση του κοινού, όσο και στην ενδυνάμωση της αντίληψης σε θέματα ασφάλειας τροφίμων».

Εξάλλου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,  Κώστας Καδής είπε ότι «Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το “Αγρόκτημα στο Πιάτο”». «Η εν λόγω επιδίωξη αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», σημείωσε.

Η εργαλειοθήκη #EUChooseSafeFood που περιλαμβάνει γραφικά, ταινίες μικρού μήκους και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες γλώσσες είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της εκστρατείας, διευκολύνοντας τις Εθνικές αρχές και τους Συνδέσμους να συμμετέχουν στην εκστρατεία.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-cy

Πηγή:ΚΥΠΕ