X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒουτιά στο 1,9% του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Ιούνιο

Βουτιά στο 1,9% του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Ιούνιο

Μεγάλη επιβράδυνση στο 1,9% παρουσίασε τον Ιούνιο η αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία, καθώς υποχώρησαν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και των τροφίμων, όπως κατέδειξαν επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, δίνοντας στήριξη στην αριστερή Κυβέρνηση της χώρας, ενόψει των πρόωρων εκλογών με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα τις χάσει.

Με μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, ο πληθωρισμός κατρακύλησε κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο, υποχωρώντας στο 1,9%, σε ετήσια βάση, από 3,2% έναν μήνα νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ισπανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INE).

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα στοιχεία έδωσαν νέες ελπίδες στον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει επανειλημμένα προβάλει τα αποτελέσματα της οικονομικής του πολιτικής προκειμένου να κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, όπου προηγείται το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Τα προκαταρκτικά στοιχεία φέρνουν τον ισπανικό πληθωρισμό σε ευθυγράμμιση με τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Ευρωζώνη.

Η αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού του Σάντσεθ έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 10,8% τον Ιούλιο του 2022, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1985.

Χρησιμοποιώντας το προτιμώμενο μέτρο της ΕΚΤ, γνωστό ως εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ο ισπανικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6%, ή 1,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το 2,9% του Μαΐου.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος είναι εποχικά προσαρμοσμένος και δεν περιλαμβάνει την ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, μειώθηκε κατά 0,2 μονάδες στο 5,9%, σε ετήσια βάση.

Η Κυβέρνηση του Σάντσεθ έχει αναπτύξει μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων για να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών που έχουν πληγεί σκληρά από τον πληθωρισμό, ο οποίος πέρσι έφθασε κατά μέσο όρο στο 8,4%.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η ισπανική Κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ σε μια σειρά βασικών τροφίμων, ένα μέτρο που παρατάθηκε αυτή την εβδομάδα, μέχρι το τέλος του έτους.

Το ποσοστό πληθωρισμού του Ιουνίου φέρνει την Ισπανία σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, όπου ο πληθωρισμός έφθασε το 6,1%, σε ετήσια βάση, τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share