X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒουτιά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3%, πτώση και του δομικού πληθωρισμού

Βουτιά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3%, πτώση και του δομικού πληθωρισμού

Τη μικρότερη ετήσια αύξηση των τελευταίων δύο και πλέον ετών κατέγραψαν τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, ενώ σημείωσαν ελαφρά αύξηση σε μηνιαία βάση, καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί, αλλά πιθανότατα όχι αρκετά γρήγορα, ώστε να αποθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από το να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά μόλις 0,2% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με αύξηση κατά 0,1% τον Μάιο του 2023, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Η αύξηση του ΔΤΚ οφείλεται στις αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές της βενζίνης καθώς και των ενοικίων, οι οποίες αντιστάθμισαν τη μείωση της τιμής των μεταχειρισμένων οχημάτων.

Σε ετήσια βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2023 κατά 3,0%, παρουσιάζοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2021, μετά την αύξηση κατά 4,0% τον Μάιο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα αυξανόταν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα και θα ενισχυόταν κατά 3,1%, σε ετήσια βάση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από την κορύφωσή του, κατά 9,1%, τον Ιούνιο του 2022, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού από τον Νοέμβριο του 1981.

Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%, με την αγορά εργασίας να εξακολουθεί να παραμένει σφιχτή.

Αν και η αύξηση της απασχόλησης ήταν η μικρότερη των τελευταίων 2-1/2 ετών τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας έπεσε κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η αύξηση των μισθών ήταν ισχυρή. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν τιμολογήσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 25-26 Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της στα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.

Η βελτίωση του πληθωριστικού περιβάλλοντος υπογραμμίστηκε από τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των υποκείμενων τιμών. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούνιο. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες που ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός δεν σημείωσε μηνιαία αύξηση τουλάχιστον 0,4%. Στους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,8% μετά από αύξηση 5,3% τον Μάιο.

Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί στους επόμενους μήνες. Η αγορά εργασίας αρχίζει να ψυχραίνεται και οι ανεξάρτητες μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενοίκια βρίσκονται σε πτωτική τάση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share