X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεύτερη χειρότερη η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις αφορολόγητες αγορές, λέει βρετανική...

Δεύτερη χειρότερη η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις αφορολόγητες αγορές, λέει βρετανική έρευνα

Τη δεύτερη χειρότερη θέση πίσω από το Λουξεμβούργο σε ό,τι αφορά την αγορά αφορολογήτων ειδών καταγράφει η Κύπρος, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής money.co.uk.

Ειδικότερα, στην έρευνα της βρετανικής εταιρείας για αγορές αφορολόγητων ειδών, η Κύπρος με κανονικό συντελεστή ΦΠΑ στο 19%, παρουσίασε επιστροφή χρημάτων κατά μέσο όρο 11,64%, ενώ το Λουξεμβούργο, που βρέθηκε στην πρώτη χειρότερη θέση, έχει κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 17% με την μέση εξοικονόμηση χρημάτων να περιορίζεται στο 10,44%.

«Η Κύπρος είναι ένα δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς ταξιδευτές, αλλά αν ψάχνετε για αφορολόγητες αγορές, καλύτερα να περιμένετε για ένα άλλο ταξίδι, διότι η μέση εξοικονόμηση είναι μόλις 11,64%», σχολιάζει η εταιρεία.

Την τριάδα των χειρότερων χωρών σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση από την αγορά αφορολόγητων ειδών συμπληρώνει η Γερμανία, με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ να ανέρχεται στο 19% και την εξοικονόμηση να βρίσκεται στο 11,97%.

Όπως αναφέρεται, για σκοπούς της έρευνας και της κατάταξης των χωρών, χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος για αγορές που αφορούσαν ένα Apple iPhone 13 Pro, έναν υπολογιστή MacBook Pro, ένα κινητό Samsung Galaxy S22 Ultra, σακάκια Burberry Mid-length Chelsea Heritage Trench Coat και Classic Fit Wool Suit, πάνινα παπούτσια (sneakers) Alexander McQueen, γόβες Pigalle Louboutins, τσάντα Louis Vuitton’s Speedy Bandoulière, ρολόι TAG Heuer Carrera, βραχιόλι Cartier Love, μια κλασσική χάντμπακ Chanel, γυαλιά ηλίου Ray-Ban Wayfarers ένα δακτυλίδι 1837 Tiffany.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η καλύτερη χώρα για αγορά αφορολογήτων ειδών είναι η Κροατία, όπου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι στο 25%, ένας από τους ψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη, με την επιστροφή χρημάτων να ανέρχεται στο 17,12% κατά μέσο όρο. Αναφέρει για παράδειγμα ότι σε περίπτωση αγοράς ενός ρολογιού Tag Heuer η επιστροφή χρημάτων φτάνει στο 17,9% του συνολικού ποσού, που ανέρχεται σε 3.000 στερλίνες (€3,527).

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ουγγαρία, όπου ο κανονικός συντελεστής είναι 27%, με την επιστροφή φόρου να ανέρχεται στο 16,8% της αγοράς.

Επίσης η Ουγγαρία διαθέτει ένα από το πιο χαμηλό ποσό ελάχιστης αγοράς που είναι οι 120 στερλίνες. Την τριάδα συμπληρώνει η Σουηδία (συντελεστής ΦΠΑ 25%) με το ελάχιστο ποσό αγοράς, ώστε κάποιος να είναι επιλέξιμος για την επιστροφή, να καθορίζεται μόλις στις 16 στερλίνες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share