X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΔεν θα επιτρέψουμε επιθεωρήσεις πέραν όσων προβλέπονται στη συμφωνία του 2015 λέει...

Δεν θα επιτρέψουμε επιθεωρήσεις πέραν όσων προβλέπονται στη συμφωνία του 2015 λέει η Τεχεράνη

Το Ιράν δεν θα επιτρέψει επιθεωρήσεις πέραν αυτών που προβλέπει η πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής των πυρηνικών της χώρας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να απαντήσουν σε μια πρόταση για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης.

«Είμαστε δεσμευμένοι σε επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας που συνδέονται με πυρηνικούς περιορισμούς τους οποίους έχουμε αποδεχθεί στο παρελθόν. Ούτε μια λέξη παραπάνω, ούτε μια λέξη λιγότερο», δήλωσε ο Μοχάμεντ Εσλαμί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters τη Δευτέρα ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του για την αναζωπύρωση της συμφωνίας για χαλάρωση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής του να κλείσουν οι διεθνείς επιθεωρητές ορισμένες έρευνες για το ατομικό του πρόγραμμα, φέρνοντας πιο κοντά την πιθανότητα συμφωνίας.

Ωστόσο, ο Eσλαμί φάνηκε να διαφωνεί με αυτό, λέγοντας ότι οι έρευνες θα πρέπει να κλείσουν “πριν από την ημέρα εφαρμογής” εάν αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία του 2015, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να απαντήσει σύντομα σε ένα σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επαναφέρει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, την οποία ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε και ο σημερινός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επεδίωξε να αναβιώσει.

Το Ιράν έχει επιμείνει ότι το πυρηνικό σύμφωνο μπορεί να διασωθεί μόνο εάν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς του σχετικά με το πυρηνικό έργο της Τεχεράνης. Η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές δυνάμεις θεωρούν το αίτημα της Τεχεράνης εκτός του πεδίου εφαρμογής της αναβίωσης της συμφωνίας.

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο των Διοικητών των 35 εθνών του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα, το οποίο συντάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, το οποίο επέκρινε το Ιράν για την αποτυχία να εξηγήσει τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.

Την Τετάρτη, ο Eσλαμί επανέλαβε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι εξόριστοι Ιρανοί αντιφρονούντες και το Ισραήλ είναι πίσω από τα ανεξήγητα ίχνη ουρανίου.

Σε απάντηση στο ψήφισμα της διεθνούς κοινότητας, το Ιράν επέκτεινε περαιτέρω τον υπόγειο εμπλουτισμό του ουρανίου εγκαθιστώντας μηχανισμούς πιο αποτελεσματικών προηγμένων φυγοκεντρητών και αφαιρώντας επίσης ουσιαστικά όλο τον εξοπλισμό παρακολούθησης που είχε εγκατασταθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share