X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔεν υπάρχει μαγικός τρόπος μείωσης των τιμών της ενέργειας, τονίζει η Σίμσον...

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος μείωσης των τιμών της ενέργειας, τονίζει η Σίμσον στους Ευρωβουλευτές

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος οι τιμές ενέργειες να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν την κρίση, ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έδρα του θεσμού στο Στρασβούργο με αντικείμενο την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού.

Η κ. Σίμσον αναφέρθηκε εκ νέου στους τέσσερις τομείς στους οποίους κινούνται οι προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες συζητήθηκαν την Τρίτη από το Κολέγιο των Επιτρόπων αλλά θα ανακοινωθούν επίσημα από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την Κατάσταση της Ένωσης.

Είπε πως η Κομισιόν θεωρεί πως το πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, αν και πρέπει να γίνει δουλειά για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις σε κάποια κράτη μέλη, ενώ ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο σύνολό του.

Αναφέρθηκε ακόμα στις μακροπρόθεσμες προτάσεις που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο, όπως τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου δείκτη τιμών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Από την πλευρά της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Τσέχος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκουλας Μπεκ ανέφερε πως το Συμβούλιο είναι έτοιμο να συγκαλέσει νέα έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας πριν το τέλος του Σεπτέμβρη ώστε να υιοθετήσει άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας.

Οι τιμές, τόνισε ο κ. Μπεκ, έχουν αυξηθεί από 40 ευρώ τη μεγαβατώρα πέρσι τον Αύγουστο σε 340 ευρώ τη μεγαβατώρα φέτος.

Ευρωβουλευτές από τις πλείστες πολιτικές ομάδες εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη και μεταξύ των εταιριών ενέργειας που έχουν αυξημένα κέρδη και των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η κ. Σίμσον υπενθύμισε πως την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έβαλε τις βάσεις για μια συντονισμένη παρέμβαση κρατών μελών και ΕΕ.

Παρουσιάζοντας τους τέσσερις τομείς προτάσεων, η Επίτροπος ανέφερε πως οι προτάσεις αφορούν κατ’ αρχήν την σοβαρή μείωση στη ζήτηση ηλεκτρισμού, μέσω της επιβολής ενός δεσμευτικού στόχου για μείωση της κατανάλωσης εν ώρα αιχμής, σημειώνοντας πως τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να σχεδιάσουν τα μέτρα που θα λάβουν.

Δεύτερον, ανέφερε, η Κομισιόν θέλει να εισάγει ένα πανευρωπαϊκό όριο στα κέρδη των εταιριών που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος λόγω των χαμηλών τιμών των ανανεώσιμων και της πυρηνικής ενέργειας, με τη διαφορά να αξιοποιείται προς όφελος των καταναλωτών.

Τρίτον, συνέχισε, όλοι οι τομείς θα πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, υπογραμμίζοντας πως αυτό ισχύει και για τις εταιρίες πετρελαίου με τη μορφή έκτακτης συνεισφοράς που θα διοχετευθεί σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέταρτον, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης μέτρων για διασφάλιση της ρευστότητας των εταιριών ενέργειας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, μέσα από εργαλεία που σχετίζονται με τις κρατικές ενισχύσεις.

Η κ. Σίμσον υπογράμμισε πως η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τον Nord Stream 1 αποτελεί ανοιχτή παραδοχή πως η χώρα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Όπως είπε, η προσπάθεια της Ευρώπης για απεγκλωβισμό από τις Ρωσικές πηγές ενέργειας συνεχίζεται, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών, τη μείωση της κατανάλωσης και την επένδυση στις ανανεώσιμες.

Αναφέρθηκε παράλληλα και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που οδήγησαν σε χαμηλότερη παραγωγή μεταξύ άλλων και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Τσέχος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφέρθηκε και στην ανάγκη τα μέτρα που θα συμφωνηθούν να είναι εφαρμόσιμα χωρίς καθυστέρηση, και να σέβονται τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών.

Σε τοποθέτησή της εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής Έστερ ντε Λανγκ ανέφερε πως η αλληλεγγύη θα πρέπει να επεκτείνεται και σε αυτούς που έχουν υπερκέρδη λόγω της κρίσης, ζητώντας ένα σύμφωνο σταθερότητας και για την ενέργεια.

Εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, ο Ρουμάνος Ευρωβουλευτής Νταν Νίκα τόνισε πως δεν μπορούμε να ζητούμε από τον κόσμο να καταναλώνει λιγότερο όταν οι εταιρίες στην αγορά ενέργειας εμπορεύονται χωρίς διαφάνεια, προκαλώντας σπέκουλα στις τιμές.

Εκ μέρους των Φιλελευθέρων, η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Βαλερί Χαγιέρ τόνισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτός που ευθύνεται για τις υψηλές τιμές και όχι η Ευρώπη, και πως οι ακραίες θέσεις στα αριστερά και τα δεξιά προκαλούν ευχαρίστηση στον Πούτιν.

Εκ μέρους των Πρασίνων, ο Φινλανδός Ευρωβουλευτής Βίλε Νίνιστε ανέφερε πως οι πολίτες πληρώνουν για την υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία, και πως ήρθε η ώρα να αναληφθεί δράση. Χαρακτήρισε σημαντική την εισφορά από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Εκ μέρους της ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Πάολο Μπόρκια ανέφερε πως η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους «Lehman Brothers» της ενέργειας όπως είπε.

Εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Πολωνός Ευρωβουλευτής Ζντζίσλαφ Κραστοντέμσκι ανέφερε πως η κατάσταση δείχνει τις αδυναμίες των συστημάτων και κάλεσε για συνολικό εμπάργκο στο ρωσικό αέριο.

Εκ μέρους της Αριστεράς, η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Κορνίλια Ερνστ τόνισε πως τα μέτρα θα πρέπει να μπορούν να διασφαλίσουν πως οι συνταξιούχοι δεν θα κρυώσουν τον χειμώνα και πως δεν θα χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις, και όχι το ακριβές όριο στα κέρδη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share