X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΕΟΚ: Μεταφορά εισπράξεων από ΦΠΑ στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής

ΔΕΟΚ: Μεταφορά εισπράξεων από ΦΠΑ στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής

Η ΔΕΟΚ με ανακοίνωση της, επαναλαμβάνει την πρόταση της για μεταφορά ποσοστού από τις εισπράξεις του ΦΠΑ στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής το οποίο, όπως αναφέρει, θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργότερο και ουσιαστικότερο ρόλο για ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Επισημαίνει παράλληλα ότι επιβάλλεται η λήψη πιο δραστικών μέτρων, όπως η αναπροσαρμογή όλων των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και η επιδότηση του ενεργειακού κόστους.

Η Συντεχνία σημειώνει πως αμφιβάλλει κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά θα έχει πραγματικό όφελος στις ομάδες που βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Αναφέρει ότι η εμπειρία από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύει ότι από την μείωση του ΦΠΑ δεν ωφελήθηκαν οι καταναλωτές αλλά οι πωλητές οι οποίοι μετέτρεψαν την μείωση σε αύξηση της κερδοφορίας τους.

Είναι καταγραμμένο επίσης, επισημαίνει, ότι η γενική εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ ευνοεί και τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα αποστερώντας από το κράτος πολύτιμους πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα για αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ILO, σημειώνει η ΔΕΟΚ, ο πληθωρισμός πλήττει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα οκτώ με δέκα φορές περισσότερο λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης του εισοδήματος τους στην κατανάλωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share