X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΔιευκρινίσεις Υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα κατά του Covid

Διευκρινίσεις Υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα κατά του Covid

Διευκρινίσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού που αποφασίστηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών από τις 16 Δεκεμβρίου στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας σε όλες τις επαρχίες, το Υπουργείο αναφέρει πως η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά θα γίνεται μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε σχετική ανακοίνωση.

Όσον αφορά τα εμβολιασμένα άτομα που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος τα οποία από τις 15 Δεκεμβρίου θα υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας, αναφέρεται ότι από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Όπως αναφέρεται, οδηγίες για τη διευθέτηση ραντεβού για την εργαστηριακή εξέταση PCR θα δίδονται από τους Προσωπικούς Ιατρούς.

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό περιορισμό των ατόμων των οποίων η εξέταση αλληλούχισης των θετικών δειγμάτων τους αφορά στο στέλεχος Όμικρον, ή οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική μετάλλαξη, το Υπουργείο σημειώνει ότι νοείται ότι οι επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι υποχρεωμένες να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας και ότι άτομα με θετικά δείγματα στην μετάλλαξη Όμικρον υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στον χώρο διαμονής τους.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι επαφές των θετικών κρουσμάτων στη μετάλλαξη Όμικρον παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο χώρο διαμονής τους.

Σε σχέση με την επανεξέταση στις 15 Ιανουαρίου 2022 της προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση του SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μετά την πάροδο 7 μηνών, μετά από τη σχετική ενημέρωση που θα τύχουν τα κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο σημειώνει ωστόσο ότι από τις 18 Δεκεμβρίου, τα άτομα για τα οποία έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και η μια δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς SafePass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και προσθέτει ότι η εξέταση Rapid test θα παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά την εξαίρεση, από τις 15 Δεκεμβρίου, από τον υποχρεωτικό έλεγχο κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus των ατόμων που αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν, το Υπουργείο επισημαίνει πως τα άτομα αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα, με την εξέταση να τους παραχωρείται δωρεάν, προσκομίζοντας την ειδική κάρτα.

Σχετικά με το μέτρο, από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, να επιτρέπεται η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχειακών μονάδων μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test, το Υπουργείο σημειώνει ότι ισχύει και η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους πιο κάτω χώρους: κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης.

Διευκρινίζει ακόμη πως τα άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων και μια δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test, όπως επίσης και άτομα που έλαβαν την ενισχυτική δόση εμβολίου.

Ακόμη σημειώνεται πως τα άτομα για τα οποία έχει παρέλθει περίοδος 7 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων και μία δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, δικαιούνται να εισέρχονται στους χώρους αυτούς με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test.

Το Υπουργείο διευκρινίζει πως τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 6 μηνών, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test.

Τέλος, αναφορικά με την υποχρέωση, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 των επιβατών που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών απο την ημέρα άφιξης τους, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test θα τους παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, προσκομίζοντας την κάρτα επιβίβασης και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο) και ότι εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share