X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔύσκολο θέμα η διεύρυνση όμως το Συμβούλιο θα δει με σοβαρότητα το...

Δύσκολο θέμα η διεύρυνση όμως το Συμβούλιο θα δει με σοβαρότητα το αίτημα της Ουκρανίας, λέει ο Μισέλ

Δύσκολο χαρακτήρισε το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να αναλύσει με σοβαρότητα το αίτημα της Ουκρανίας για απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ και να μην αγνοήσει το συμβολικά πολιτικά ισχυρό αίτημα της χώρας.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι «άνοιξε την καρδιά του» ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μοιράστηκε το αίτημα της Ουκρανίας για απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, ανέφερε κατά την ομιλία του ενώπιον του σώματος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Μισέλ, εναπόκειται στους Ευρωπαίους να ανταποκριθούν. «Ξέρουμε πως πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα γιατί αφορά τη διεύρυνση, και ξέρουμε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να έρθουν από την Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να καταθέσει γνώμη για την πρόταση, την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να την αναλύσει με σοβαρότητα, και να λάβει αποφάσεις και να μην αγνοήσει το «συμβολικά και πολιτικά ισχυρό αίτημα που έχει εκφράσει η Ουκρανία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε ο κ. Μισέλ, επιτέθηκε στην Ουκρανία γιατί η Ουκρανία επέλεξε τη δημοκρατία μεταξύ άλλων στην επανάσταση της πλατείας Μαϊντάν. Δεν δέχεται επίθεση μόνο η Ευρώπη, αλλά το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για «γεωπολιτική τρομοκρατία».

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάπτυξη μιας κοινής θέσης σε συντονισμό με τους G7 και τα Ηνωμένα Έθνη, και την προσχώρηση όλο και περισσότερων χωρών σε μια αντιπολεμική συμμαχία, με κοινό μήνυμα στη Ρωσία να θέσει τέλος στην επίθεση στην Ουκρανία.

Σε σχέση με τις κυρώσεις για την μέγιστη δυνατή πίεση στη Ρωσία, ο κ. Μισέλ ανέφερε πως οι πράξεις ταίριαξαν με τις υποσχέσεις της ΕΕ.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλον – αυτές οι κυρώσεις θα έχουν επίσης κόστος για εμάς. Και αυτό το κόστος για εμάς, θα πρέπει να το αναλάβουμε, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι οι αξίες, οι πεποιθήσεις και το κοινό μας μέλλον» τόνισε.

«Όταν ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, ο Πούτιν θεώρησε πως θα έσπαζε την ένωση της ΕΕ, αλλά έκανε λάθος», τόνισε ο κ. Μισέλ, σημειώνοντας πως ο Ρώσος Πρόεδρος προφανώς περίμενε «απραξία, δικαιολογίες», αλλά έκανε λάθος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share