Ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας προετοιμάζουν ευρύ σχέδιο αντιμετώπισης ταραχών ενόψει της ερχόμενης Κυριακής, 29 Μαΐου, οπότε και προγραμματίσθηκε η καθιερωμένη «Παρέλαση των Σημαιών» ανήμερα της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», κατά την οποία γιορτάζεται στο Ισραήλ ο έλεγχος του αραβικού τομέα της πόλης κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ο στρατός έχει εγκαταστήσει ήδη σε στρατηγικά σημεία πέριξ της Ιερουσαλήμ αντιπυραυλικούς μηχανισμούς για να αντιμετωπισθεί το πιθανό σενάριο της εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα προς την πόλη. Πέρσι, ανήμερα της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ» και κατά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της «Παρέλασης των Σημαιών», η οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε την απειλή της και εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά της πόλης.

Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, έχει αποφασισθεί η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ, για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο αραβικών επιθέσεων κατά των συμμετεχόντων Εβραίων στην παρέλαση, η οποία πρόκειται να περάσει από την αραβική συνοικία της Παλιάς Πόλης. Άλλα σενάρια, που εξετάζει η αστυνομία, είναι το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων εντός και εκτός του Τεμένους Αλ-Άκσα, με την πιθανότητα διαδηλωτές να εκτοξεύσουν πέτρες, βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες κατά των συγκεντρωμένων Εβραίων στον χώρο του Τείχους των Δακρύων, όπου θα καταλήξει η παρέλαση.

Υπολογίζεται ότι η αστυνομική δύναμη που θα συγκεντρωθεί στην Παλιά Πόλη και στον περίδρομο των τειχών θα ανέλθει συνολικά στους 3.000 ένστολους, που θα βρίσκονται σε σημεία-κλειδιά, προκειμένου να εμποδιστεί η άμεση επαφή Αράβων κατοίκων με τους Εβραίους που θα συμμετέχουν στην πορεία της παρέλασης. Για προληπτικούς λόγους, εξετάζονται τρόποι ώστε περίπου 8.000 συμμετέχοντες στην παρέλαση να εισέλθουν στην Παλιά Πόλη από την Πύλη της Δαμασκού και άλλοι 8.000 από την Πύλη της Γιάφα. Σχεδιάζεται η τοποθέτηση δεκάδων σημείων αστυνομικού ελέγχου μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού τομέα της πόλης.

Η αστυνομία προέβη σε προληπτικές συλλήψεις 100 ατόμων, Αράβων κατοίκων της Παλιάς Πόλης, που οι αρχές τους κρίνουν ύποπτους διάπραξης επεισοδίων τις ερχόμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια της «Παρέλασης των Σημαιών».

Την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πορείας της παρέλασης, η οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ «να μην διαπράξει ακόμα ένα έγκλημα».

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της φιλοϊρανής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που ελέγχει στρατιωτικά τον Νότιο Λίβανο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ενέργεια βλάψει το Τέμενος Αλ-Άκσα και το Τέμενος του Ομάρ θα προκαλέσει την έκρηξη όλης της περιοχής. Σε λίγες μέρες πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ που είναι πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλη έκρηξη. Τέτοιες ενέργειες αψηφούν ολόκληρο το αραβικό έθνος και όλους τους μουσουλμάνους».

 Πηγή:ΚΥΠΕ