Στο πλαίσιο αεροπορικής γέφυρας ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για τη Συρία, δύο αεροπλάνα με επείγουσα βοήθεια προσγειώθηκαν την Δευτέρα στη Δαμασκό, για να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον συριακό λαό που επλήγη από τον σεισμό.

Η Κύπρος περιλαμβάνεται στις 15 ευρωπαϊκές χώρες που προσέφεραν βοήθεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, τα αεροπλάνα παρέδωσαν χειμωνιάτικες σκηνές, εξοπλισμό καταφυγίου και θερμάστρες.

Συνολικά, η ανθρωπιστική συνδρομή της ΕΕ για τη Συρία περιλαμβάνει 420 τόνους βοήθειας.

Επιπλέον, 15 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία και Σλοβενία) προσέφεραν βοήθεια σε είδος στη Συρία ως απάντηση στην ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, στις 8 Φεβρουαρίου.

Οι δωρεές περιλαμβάνουν σκηνές, κρεβάτια, κουβέρτες, θερμάστρες, δέματα υγιεινής, γεννήτριες, τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και άλλα.

Η βοήθεια συντονίζεται από ομάδα της ΕΕ στη Βηρυτό.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, αναφέρεται, περισσότεροι από 1.650 διασώστες και 110 σκύλοι αναπτύχθηκαν μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Οι ομάδες αυτές έχουν αποδεσμευτεί όμως 5 ιατρικές ομάδες από την Αλβανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία εξακολουθούν να επιχειρούν επί τόπου και έχουν περιθάλψει περισσότερα από 4.000 άτομα μέχρι στιγμής.

Είκοσι κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης προσφέρει είδη καταφυγίου, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και ρούχα μέσω του Μηχανισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πρόκειται να φιλοξενήσουν Διάσκεψη Δωρητών, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές, τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να κινητοποιηθούν κονδύλια από τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ