X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕίμαστε ήδη στο τραπέζι και αναμένουμε Τουρκία και Τ/κ, λέει ο Εκπρόσωπος

Είμαστε ήδη στο τραπέζι και αναμένουμε Τουρκία και Τ/κ, λέει ο Εκπρόσωπος

Θετική αντιμετώπιση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή στην ΕΕ και διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την άρση του «παρατεταμένου αδιεξόδου» στο Κυπριακό, βλέπει η Λευκωσία, απευθύνοντας έκκληση τόσο στην Τουρκία όσο και στους Τ/κ για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί.

Παράλληλα, απαντώντας την Πέμπτη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε και στις επικρίσεις και αναφορές για τις κινήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές ή πολιτικές αντιπαραθέσεις στο εθνικό ζήτημα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο, περί αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει ως ύψιστο στόχο την άρση αυτού του αδιεξόδου «ενός παρατεταμένου τέλματος στο οποίο βρισκόμαστε» και στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε «μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση», την οποία παρουσιάζει σε όλες τους τις διμερείς επαφές και κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

«Και βλέπουμε μια ανταπόκριση, δεν θα σταματήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια, θεωρούμε ότι, ναι, υπάρχει προοπτική, θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσα από την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και εμείς είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε και την Τουρκία και τους Τ/κ συμπατριώτες μας να έλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έχουν σταματήσει στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε.

Σημείωσε δε πως από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών και των προέδρων των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, όλοι θα έχουν δει ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου τυγχάνει αναγνώρισης.

«Βλέπουν την προοπτική», συνέχισε, «βλέπουν πώς αυτή η πρόταση, αυτή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την άρση του αδιεξόδου και την πορεία των διαπραγματεύσεων μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών», είπε, καθιστώντας σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πάντα ανέφερε ότι είναι πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενταχθεί σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι ή οδοί που μπορεί να ακολουθηθούν προς αυτό.

«Αυτό που έχει νόημα, αυτό που έχει ουσία αυτή τη στιγμή, και είναι εκεί που επικεντρώνονται οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αυτή η πρόταση να λάβει την στήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων μας. Αυτό πρέπει να δούμε και αν έχει κάτι αποδείξει η ΕΕ, είναι ότι εκεί που υπάρχει η θέληση μπορούν να βρουν τις κατάλληλες οδούς και τις κατάλληλες μεθόδους για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή να γίνει η παρουσίαση της πρότασης και ανέδειξε τη χθεσινή συνάντηση με τον Αυστριακό Καγκελάριο στην οποία, όπως είπε, «φαίνεται ξεκάθαρα η στήριξη της Αυστρίας σε αυτή την πρόταση».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί επικοινωνίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως αυτό που μπορεί να πει είναι πως όταν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί θα ανακοινωθεί.

«Και εμείς το είδαμε χθες, δεν υπήρχε προγραμματισμένη για χθες οποιαδήποτε επικοινωνία», είπε.

Ο πατριωτισμός θα υπερισχύσει των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει αναφορές, όπως αυτές του τέως Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΑΚΕΛ για τις κινήσεις του Προέδρου στο Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε «αν υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές ή πολιτικές αντιπαραθέσεις, αυτό είναι το εθνικό μας ζήτημα».

«Είμαι βέβαιος ότι ο πατριωτισμός όλων μας, η αγνή αγάπη για τον τόπο μας, η αγνή αγωνία για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος θα υπερισχύσει των όποιων μικροκομματικών ή πολιτικών διαφορών, άλλωστε οι εκλογές έχουν τελειώσει και το εθνικό μας θέμα είναι το ύψιστο θέμα που αντιμετωπίζει η εκάστοτε Κυβέρνηση», είπε.

Τέλος για την αναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τις πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα είναι μια πρώτη αποτίμηση των πεπραγμένων της Κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στις επόμενες μέρες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share