X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕμβληματική πολιτιστική κληρονομιά σε 3D ζητά από κράτη μέλη η Κομισιόν

Εμβληματική πολιτιστική κληρονομιά σε 3D ζητά από κράτη μέλη η Κομισιόν

Να ψηφιοποιήσουν από ένα στοιχείο της πολιτιστικής τους κληρονομίας καλεί τα Υπουργεία Πολιτισμού η Κομισιόν στο πλαίσιο μιας νέας εκστρατείας για προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας των τρισδιάστατων απεικονίσεων σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ιδρυμάτων που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας με τίτλο «Twin it! 3D for Europe’s culture», τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν στοιχεία στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την πολιτιστική κληρονομία που λειτουργεί στο πλαίσιο της ιστοσελίδας europeana.eu η οποία σήμερα περιέχει 57 εκατομμύρια καταχωρήσεις που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά, εκ των οποίων μόλις 0,01% είναι σε τρισδιάστατη μορφή, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Στην ιστοσελίδα έχουν ανεβεί σχεδόν 60 χιλιάδες από την Κύπρο, από τις οποίες πάνω από 900 είναι τρισδιάστατες απεικονίσεις.

«Σήμερα, καλούμε τα κράτη μέλη να επιλέξουν τρισδιάστατα ψηφιακά στοιχεία για να ενισχύσουν την καινοτομία και τη δημιουργία, όχι μόνο στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, αλλά και στην εκπαίδευση, τον τουρισμό και τις έξυπνες πόλεις» ανέφερε ο κ. Μπρετόν.

Η συλλογή που θα αναπτυχθεί μέσω της καμπάνιας θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες την άνοιξη του 2024.

Ήδη, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή έχει παροτρύνει τα κράτη μέλη μέσω σύστασης το 2021 να ψηφιοποιήσουν όλα τα μνημεία και χώρους που διατρέχουν κινδύνους υποβάθμισης τους πριν το 2030, καθώς και τα μισά μνημεία που δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, η προσπάθεια για ανάπτυξη του ευρωπαϊκού υπολογιστικού νέφους (cloud) πολιτιστικής κληρονομίας, παράλληλα με την Europeana και τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συνδέσει ιδρύματα και επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, προωθώντας τη συνεργασία και την καινοτομία στη διαφύλαξη των πολιτιστικών αγαθών, με στόχο την ψηφιοποίηση των τεχνουργημάτων, τη μελέτη των έργων τέχνης και την προαγωγή της διαφύλαξης των πολιτιστικών αγαθών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share