X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου και Αυστρίας σε καίριους τομείς, συζήτησαν ΠτΔ και...

Εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου και Αυστρίας σε καίριους τομείς, συζήτησαν ΠτΔ και Αυστριακός Καγκελάριος

Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου και Αυστρίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και της ενεργειακής επάρκειας και της προώθησης των ΑΠΕ, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Αυστριακός Καγκελάριος, Καρλ Νιχάμερ, κατά την επίσημη επίσκεψη του δεύτερου στη χώρα μας την Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδέχθηκε τον κ. Νιχάμερ στο Προεδρικό Μέγαρο και οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επιβεβαιώνοντας την κοινή επιθυμία τους για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και άλλων διεθνών φορέων, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος αργότερα, μιλώντας στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, ακόμα, ότι συζήτησαν το Ουκρανικό και την ανθρωπιστική, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που προκαλεί, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για μεγιστοποίηση της απεξάρτησης της ΕΕ μέσω έργων συνδεσιμότητας στα οποία η Κύπρος μπορεί να συμβάλει.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, όπως είπε ο Πρόεδρος, στο Μεταναστευτικό, με το οποίο και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ιδιαίτερα αντιμετωπίζει τεράστιο ζήτημα λόγω των μεταναστευτικών ροών και των αιτητών ασύλου, που ενθαρρύνει η Τουρκία, να εισρεύσουν στις ελεύθερες περιοχές, τονίζοντας ότι οι αιτητές ασύλου ανέρχονται στο 5% του πληθυσμού της νήσου.

Άλλωστε, με αφορμή τις τρέχουσες επαφές του Καγκελάριου στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για τις συνεργασίες που αναπτύσσουν Κύπρος και Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο επί του εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρά τις πρωτοβουλίες της πλευράς μας και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η τουρκική πλευρά εμμένει στην απορριπτική της θέση χωρίς καν να τα εξετάσει.

Τόνισε, άλλωστε, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού και αναμένει από τα κράτη μέλη της ΕΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες μας για επανένωση της χώρας, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αυστρία, για τη στάση αρχών στο Κυπριακό, αλλά και για τη συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1964.

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Αυστρίας επεσήμανε ότι Κύπρος και Αυστρία έχουν πολύ ισχυρές σχέσεις. «Στηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες της», τόνισε ο κ. Νιχάμερ.

Πρόσθεσε, δε, ότι στο Μεταναστευτικό, Κύπρος και Αυστρία αντιμετωπίζουν παρόμοιο σοβαρό πρόβλημα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη όπως η πολιτική της ΕΕ για το άσυλο αλλάξει και καταστεί πιο αποτελεσματική

Αναφέρθηκε, τέλος, στην επισιτιστική κρίση που υπάρχει σημειώνοντας ότι χώρες όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος χρειάζονται άμεση βοήθεια για να σιτίσουν τους πρόσφυγες που φιλοξενούν.

Μετά τις δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Καγκελάριου της Αυστρίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share