Την έναρξη των εργασιών του έργου “Ενδυνάμωση του Πολιτισμού διά μέσου της Επιχειρηματικότητας: Εισάγοντας Επιχειρηματικές Ακαδημίες προς Νέους Επαγγελματίες στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές”, ανακοινώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας, στο οποίο θα έχει ρόλο συντονιστή εταίρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο ορίζοντας υλοποίησης του έργου είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2024 και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 207 445 χιλιάδες ευρώ. Στο εταιρικό σχήμα που συντονίζει το ΕΒΕ Λευκωσίας, συμμετέχουν επίσης, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, το Matera Hub (Ιταλία), η εταιρία Danmar Computers (Πολωνία), η Εταιρεία έρευνας, εκπαίδευσης, καινοτομίας και ανάπτυξης περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Ελλάδα) και η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης Catro (Βουλγαρία).

Σημειώνεται ότι το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus +  Βασική Δράση 2, στοχεύει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων επαγγελματιών στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό τομέα που ζουν και εργάζονται σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από έρευνες ομάδων εστίασης και πεδίου που θα πραγματοποιηθούν, θα καταγραφούν οι απαραίτητες δεξιότητες που καλούνται οι νέοι να έχουν προκειμένου να αυξήσουν τις εργασιακές τους ικανότητες και τις ευκαιρίες εργοδότησης, καθώς επίσης και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα με έμφαση, στα εργαλεία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, την ψηφιοποίηση και το ψηφιακό μάρκετινγκ.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του στόχου, το έργο προνοεί τη δημιουργία Επιχειρηματικών Ακαδημιών με στόχο την εκπαίδευση των νέων, μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με την εμπλοκή ειδικών και επαγγελματιών από τον επιχειρηματικό και πολιτιστικό τομέα.

Το επιστέγασμα των προσπαθειών, αναφέρεται, θα είναι η δημιουργία και η βιώσιμη ανάπτυξη ενός πρωτότυπου HUB σε απομακρυσμένη, μη-αστική περιοχή της ευρύτερης Λευκωσίας με σκοπό την παροχή όλων των στηρίξεων σε νέους για την επαγγελματική τους ανέλιξη και κυρίως για την πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης. Επισημαίνεται ότι η δημιουργία του πρωτοτύπου HUB και ο οδηγός βιώσιμης ανάπτυξής τους, επιδιώκουν να αποτελέσουν ένα αξιοσημείωτο εργαλείο εμπλουτισμού πολιτικής των τοπικών αρχών και μια βέλτιστη πρακτική για απομακρυσμένες κοινότητες.

Συνοπτικά, το έργο επιδιώκει την καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της εξωστρέφειας, τα οποία αποτελούν ουσιώδη εργαλεία για τη διατήρηση και αύξηση του νεανικού πληθυσμού σε μη-αστικές, αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές για μια ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη.

Πηγή:ΚΥΠΕ