Με επιστολές σε ομολόγους της, στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και ενημέρωση του Προέδρου της ΚΣΣΕ Τάινι Κοξ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και η κυπριακή αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ απαντούν στις τουρκικές μεθοδεύσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Συμβουλίου της Ευρώπης, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι επίκειται συζήτηση και έγκριση από τη Συνέλευση ψηφίσματος για την Αμμόχωστο ύστερα από διερευνητική αποστολή που πραγματοποίησε στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο ο εισηγητής της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, Πιέρο Φασίνο. Η συζήτηση αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του έτους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ύστερα από σχετική πρόσκληση που του απηύθυνε, ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Τάινι Κοξ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 6 και 7 Ιουλίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα υπάρξουν πολυμερείς επαφές και σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας για ενημέρωση στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, με στόχο τη συνάφεια και την συνέπεια σε θέματα αρχών και νομιμότητας.

«Δηλαδή», πρόσθεσε, «δεν ζητούμε απλά στήριξη για ένα ζήτημα που αφορά στην Κύπρο, ζητούμε στήριξη όσον αφορά τη νομιμότητα, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και για αυτό συνέχεια όλοι μας και όλες μας τοποθετούμαστε ότι δεν μπορεί να υιοθετούνται πολιτικές των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, αλλά πρέπει να είμαστε συνεπέστατοι στα θέματα αρχών».

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Νίκος Τορναρίτης, είπε πως και ο ίδιος εκ μέρους όλων των μελών της αντιπροσωπείας προτίθεται να αποστείλει επιστολές στους επικεφαλής των 46 εθνικών αποστολών στην ΚΣΣΕ «στους οποίους θα επεξηγούμε για ακόμη μια αφορά – και δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνουμε επιστολή – με πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτό το δευτερόλεπτο στην Αμμόχωστο».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της αντιπροσωπείας Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως η επίσκεψη Κοξ, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο της Κύπρου αποτελεί «μια χρυσή ευκαιρία για να αναδειχθεί εκ νέου το ζήτημα». Σημείωσε δε πως στην «προσπάθεια να υπερασπιστούμε ο διεθνές δίκαιο στην προσπάθεια να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του λαού μας, συνενώνουμε δυνάμεις, ώστε με όποια εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας και στο ΣτΕ και στην ΚΣΣΕ να αποτρέψουμε μια εξέλιξη η οποία ενδεχομένως να είναι καθοριστική και να βάλει ταφόπλακα στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού».

Μίλησε για σοβαρές παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Είπε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην ιστορία του ΣτΕ που βρισκόταν σε διαδικασία παρακολούθησης για την παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχώρησε στη διαδικασία της μετά-παρακολούθησης (post-monitoring) με στόχο την έξοδο από τη διαδικασία, για να επανέλθει εκ νέου σε διαδικασία παρακολούθησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τη διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της αντιπροσωπείας Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησε για «πολύ καλή χημεία» μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση πολλών «προκλήσεων και παγίδων» που παρουσιάζοντας στο πλαίσιο των εργασιών της ΚΣΣΕ.

Σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία επιτήρησης αποτελεί ένα «βαρίδι» για τη χώρα. «Επειδή ακριβώς η αποστολή του ΣτΕ είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η ανάδειξη της τεράστιας της πρωτοφανούς και της συνεχιζόμενης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην την ίδια τη χώρα είναι αυτή που μας κάνει πιο πειστικούς, που μας βοηθά να αναδείξουμε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά είναι πρόβλημα το οποίο στον πυρήνα του υπάρχει πλήρης αθέτηση και πλήρως περιφρόνηση από την Τουρκική Δημοκρατία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου κάτι που παραβιάζει ακόμη και στο ίδιο της το έδαφος», είπε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και μέλος της αντιπροσωπείας Κωστής Ευσταθίου είπε πως η Κύπρος με το μικρό της μέγεθος έχει να αντιμετωπίσει την Τουρκία χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική διπλωματία, κάτι που γίνεται με «μεγάλη επιτυχία» στο ΣτΕ και στην ΚΣΣΕ.

Σημειώνοντας ότι είναι εισηγητής για το θέμα των καταγγελιών για απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά σε κράτη της Ευρώπης, ο κ. Ευσταθίου είπε πως είναι τραγικό το γεγονός ότι 70 μετά τη ίδρυση του ΣτΕ να υπάρχουν χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία που να μην σέβονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι εκτελεστέες ή αν υπάρχει τρόπος επιβολής της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ο κ. Ευσταθίου είπε πως όντως απουσιάζει διδαδικασία επιβολής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχει ένα άρθρο στη σύμβαση η οποία εφαρμόστηκε από το Συμβούλιο Υπουργών στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, για έναρξη διαδικασία αποπομπής, κάτι που ανάγκασε το Αζερμπαϊζάν να συμμορφωθεί.

Είπε τέλος ότι για τον χρόνο που του απομένει στην ΚΣΣΕ έχει θέσει ως στοίχημα να καταφέρει να εγκριθεί η Χάρτα για δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, κάτι το οποίο οφείλουμε σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους γονείς.

Όλα τα μέλη ανέδειξαν το ότι η συμμετοχή στις εργασίες της ΚΣΣΕ δεν είναι μονοθεματική, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη η ψήφιση των νόμων σε εθνικό επίπεδο να συνάδει με τις πρόνοιες των συμβάσεων της ΚΣΣΕ. Ευχαρίστησαν επίσης τις υπηρεσίες της Βουλής για την βοήθεια που παρέχουν στα μέλη της αντιπροσωπείας.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στις 22 και 23 Μαΐου η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προσκαλέσει και θα φιλοξενήσει τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης στη Λάρνακα, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν 60 περίπου βουλευτές, ενώ θα πραγματοποιηθεί ακρόαση για το θέμα των διακρατικών προσφυγών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα στις 15 και 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας η ιστορική 4η Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών του ΣτΕ, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του Συμβουλίου ως ο βασικός εγγυητής και προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Αφετηρία για τη δράση του Συμβουλίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ανθρώπου, καθώς και ένας μεγάλος όγκος διεθνών Συμβάσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η πρωτοβουλία «Ημέρες Συμβουλίου της Ευρώπης» υλοποιείται από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού με σκοπό την ενημέρωση του ρόλου και της επίδρασης που ασκεί το ΣτΕ σε ολόκληρη την επικράτειά του.

Πηγή:ΚΥΠΕ