X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕνισχυτική δόση Johnson&Johnson τουλάχιστον 2 μήνες μετά την πρώτη, εισηγείται ο ΕΜΑ

Ενισχυτική δόση Johnson&Johnson τουλάχιστον 2 μήνες μετά την πρώτη, εισηγείται ο ΕΜΑ

Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) κρίνει πως μπορεί να χορηγηθεί ενισχυτική δόση του μονοδοσικού εμβολίου Janssen (της εταιρείας Johnson&Johnson) κατά του COVID-19 τουλάχιστον δύο μήνες μετά την αρχική δόση σε άτομα άνω των 18 ετών.

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΜΑ επικαλείται δεδομένα που δείχνουν πως μια ενισχυτική δόση του εμβολίου δύο τουλάχιστον μήνες μετά την πρώτη δόση οδηγεί σε αύξηση των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί τον COVID-19).

Το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία (TTS) ή άλλες πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από αναμνηστική δόση παραμένει άγνωστο και παρακολουθείται προσεκτικά, σημειώνεται.

Η CHMP κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η αναμνηστική δόση Janssen μπορεί να χορηγηθεί και μετά από δύο δόσεις με ένα από τα εμβόλια mRNA που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, δηλαδή το Comirnaty (της Pfizer/BioNTech) ή το Spikevax (της Moderna).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεχίζει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του Janssen, όπως για όλα τα φάρμακα.

Σύμφωνα με την επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, οι αρχές αρμόδιες για τη δημόσια υγεία σε εθνικό επίπεδο μπορούν να εκδώσουν επίσημες συστάσεις σχετικά με τη χρήση αναμνηστικών δόσεων, είτε μετά από μία δόση του εμβολίου Janssen είτε μετά από δύο δόσεις των εμβολίων mRNA, αναλόγως της τοπικής επιδημιολογικής κατάστασης, της διαθεσιμότητα των εμβολίων και της μέχρι στιγμής εικόνα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ενισχυτικής δόσης.

Τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν τη σύσταση για αναμνηστική βάση του Janssen θα συμπεριληφθούν στις επικαιροποιημένες πληροφορίες προϊόντος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share