X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈνταση Ισραήλ-Παλαιστινίων μετά από βίαια επεισόδια στο Αλ-Άκσα

Ένταση Ισραήλ-Παλαιστινίων μετά από βίαια επεισόδια στο Αλ-Άκσα

Η αναμέτρηση Παλαιστινίων νεαρών με την ισραηλινή αστυνομία στο Τέμενος Αλ-Άκσα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προκάλεσε επεισόδια βίας σε όλη την Δυτική Όχθη. Εκτοξεύθηκαν 16 ρουκέτες από την Γάζα κατά της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία να ανταπαντήσει με βομβαρδισμούς. Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Παλαιστινιακή Αρχή επιρρίπτουν ευθύνες στο Ισραήλ για την ανάφλεξη της έντασης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ομάδα νεαρών Παλαιστινίων κουκουλοφόρων μετέφεραν στο εσωτερικό του Τεμένους Αλ-Άκσα βεγγαλικά, πέτρες, σιδηρολοστούς και μπουκάλια. Στη συνέχεια κλείδωσαν τις πόρτες του Τεμένους και αρνούνταν να το εκκενώσουν φωνάζοντας συνθήματα για την ιερότητα του προσκυνήματος.

Όπως αναφέρουν παλαιστινιακές πηγές, οι νεαροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πρώην Μουφτή της Ιερουσαλήμ, Άκραμα Σάμπρι, ο οποίος παραμένει δημοφιλής στην παλαιστινιακή νεολαία, προειδοποίησε ότι σήμερα, παραμονή του Εβραϊκού Πάσχα, Εβραίοι σχεδιάζουν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα και να πραγματοποιήσουν παραδοσιακή σφαγή, προκειμένου να αναβιώσουν το έθιμο που τηρείτο όταν στον συγκεκριμένο χώρο λειτουργούσε ο Ναός του Σολομώντα. Ο Σάμπρι φέρεται να δήλωσε ότι «υπό τις επικείμενες περιστάσεις, αποτελεί ιερό καθήκον για κάθε Μουσουλμάνο να προστατεύσει το Αλ-Άκσα».

Στη συνέχεια, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και της Συνοριοφυλακής εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους, αναμετρήθηκαν για αρκετή ώρα με τους Παλαιστινίους νεαρούς που αρνούνταν να αποχωρήσουν από το κτήριο, πετώντας πέτρες, μπουκάλια, σιδηρολοστούς και πυροτεχνήματα προς τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο Τεμένος Αλ-Άκσα και ύστερα από ένα δίωρο το εκκένωσαν και συνέλαβαν τους Παλαιστινίους νεαρούς. Παράλληλα, σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια σύγκρουσης Παλαιστινίων με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σε αραβικές συνοικίες της Ιερουσαλήμ και σε πολλαπλά σημεία της Δυτικής Όχθης. Συγκεκριμένα, Παλαιστίνιοι αναμετρήθηκαν με δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στην Χεβρώνα, στην Τζιενίν, στο Τουλκάρεμ και σε στρατιωτικά φυλάκια που βρίσκονται διεσπαρμένα στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Όχθης.

Με αφορμή τα επεισόδια στο Τέμενος Αλ-Άκσα, σήμερα τα ξημερώματα εκτοξεύθηκαν συνολικά 16 ρουκέτες από την Λωρίδα της Γάζας προς τις νότιες επαρχίες του Ισραήλ, οι περισσότερες από τις οποίες εξουδετερώθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» ή κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές εντός της ισραηλινής επικράτειας. Μία από τις ρουκέτες έπληξε εργοστάσιο της πόλης Σντερότ, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές χωρίς να αναφερθούν ανθρώπινες απώλειες. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανταπάντησε στις εκτοξεύσεις των ρουκετών με βομβαρδισμούς κατά στόχων της Χαμάς στην Γάζα.

Διπλωματικές αντιδράσεις

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου με σημερινή του ανακοίνωση, καταδίκασε την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο Τέμενος Αλ-Άκσα και επέρριψε απόλυτη ευθύνη στο Ισραήλ για την αύξηση της έντασης, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ πλήττει τις προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων χωρών της περιοχής για επικράτηση της νηφαλιότητας».

Η Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία την ισραηλινή εισβολή στο Τέμενος Αλ-Άκσα» και «καταδικάζει αυτήν την ενέργεια που πλήττει τις προσπάθειες για ειρήνευση και αντιτίθεται στις διεθνείς αξίες περί σεβασμού των θρησκευτικών προσκυνημάτων».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδίκασε έντονα «την εισβολή των ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων στο Τέμενος Αλ-Άκσα και την επίθεση που υπέστησαν τα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό» και κάλεσε το Ισραήλ να αποχωρήσει άμεσα από το ιερό προσκύνημα.

Ο υπαρχηγός του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Σάλεχ Αλ-Αρούρι, δήλωσε ότι «η ισραηλινή εισβολή στο Τέμενος Αλ-Άκσα αποτελεί έγκλημα» και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να πάρει εκδίκηση. Ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, Ζιάντ Ναχάλε, δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη στο Τέμενος Αλ-Άκσα αποτελεί σοβαρή απειλή για τα ιερά προσκυνήματα και τον παλαιστινιακό λαό», τον οποίον κάλεσε να βρίσκεται «σε ετοιμότητα τις ερχόμενες μέρες».

Τέλος, εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «παραβαίνει κόκκινες γραμμές στα Ιερά Προσκυνήματα, γεγονός που θα προκαλέσει έκρηξη». Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA αναφέρει ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή επιρρίπτει στο Ισραήλ την απόλυτη ευθύνη για κάθε δυσμενή εξέλιξη από τώρα και στο εξής», καλώντας το «να επιδείξει υπευθυνότητα και να σταματήσει αυτόν τον παραλογισμό προτού επέλθουν δυσμενή αποτελέσματα για όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές».

Από ισραηλινής πλευράς, ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ζήτησε την άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου περιορισμένης σύνθεσης για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, δηλώνοντας παράλληλα ότι στηρίζει πλήρως την ηγεσία της αστυνομίας για την διεξαγωγή της επιχείρηση εκκένωσης του Τεμένους Αλ-Άκσα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή ήδη από τις 23 Μαρτίου, πρώτη ημέρα του Ραμαζανίου. Από απόψε το σούρουπο αρχίζει η δεκαήμερη εορταστική περίοδος του Εβραϊκού Πάσχα, γεγονός που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ετοιμότητα του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share