X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕντείνονται οι ανησυχίες Αμερικανών βουλευτών για ενδεχόμενη συμφωνία πώλησης F-16 στη Τουρκία

Εντείνονται οι ανησυχίες Αμερικανών βουλευτών για ενδεχόμενη συμφωνία πώλησης F-16 στη Τουρκία

Την ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο για να μπει άμεσα φρένο στην προτεινόμενη πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία ζήτησε ο Φράνκ Παλόνε, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες και άλλων επικριτών της συμφωνίας στο Κογκρέσο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησαν την τέταρτη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας την Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον. Η Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, υπό την αιγίδα του Στρατηγικού Μηχανισμού. Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν εκτεταμένο διάλογο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας και τόνισαν τη σημασία της εταιρικής τους σχέσης ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης.

«Οι αναφορές για προτεινόμενη πώληση F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης στην Τουρκία σημειώνονται την ώρα που ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να χρησιμοποιεί διχαστικές τακτικές για προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του», αναφέρει ο Δημοκρατικός βουλευτής Παλόνε, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε την Τετάρτη.

«Έχει χρησιμοποιήσει βιτριολική ρητορική που συνηγορεί υπέρ της εισβολής στην ελληνική και κυπριακή επικράτεια και ενθαρρύνει τις παράνομες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών», σημειώνει.

Λέει ακόμη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες ενέργειες που έχουν ως συνέπεια τον θάνατο στην περιοχή και στρέφονται κατά των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, ενώ «συνεχίζει να κρατά σε ομηρεία τις αιτήσεις από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι να ικανοποιηθούν οι παράλογες και μη σχετιζόμενες απαιτήσεις του».

«Υποκύπτοντας σε αυτές τις απαιτήσεις και πωλώντας προηγμένα αεροσκάφη στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο ή να σταματήσει τον τεράστιο αριθμό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το καθεστώς του» λέει.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον τουρκικό στρατό έως ότου ληφθούν «απτά βήματα» για τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο κ. Παλόνε αναφέρεται τέλος στις προσπάθειες για συμπερίληψη τροποποίησης στον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα που ψηφίστηκε πέρυσι, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με συμμάχους του στο Κογκρέσο, όπως τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ και άλλους για αποτροπή της πώλησης των F-16.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο Βουλευτής των Δημοκρατικών Τζον Σαρμπάνης εξέφρασε και αυτός την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. «Δεν πρέπει να επιβραβεύουμε, να υποβοηθούμε ή να προσπαθούμε να καλοπιάσουμε το καθεστώς Ερντογάν, δεδομένης της συνεχιζόμενης περιφρόνησής του για τα διεθνή πρότυπα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέτρεψε χθες την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να δείξει αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση του ζητήματος.

«Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι αν η (αμερικανική) Κυβέρνηση θα δείξει αποφασιστικότητα ή όχι… Εάν υιοθετήσει σθεναρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε μέτρα με σκοπό να την αποτρέψουν (την πώληση των F-16 στην Τουρκία), το ζήτημα θα επιλυθεί», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, μετέδωσε η τουρκική δημόσια τηλεόραση TRT.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι ξεκαθάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως η άρση των ενστάσεων της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για την απόκτηση των F-16. Σημείωσε όμως ότι του επισημάνθηκε πως η άρση των εμποδίων που βάζει η Άγκυρα στο συγκεκριμένο ζήτημα θα συνεκτιμηθεί θετικά από το Κογκρέσο.

«Οι επανειλημμένες επιθέσεις του (Τούρκου Προέδρου) Ερντογάν στους κούρδους συμμάχους μας στη Συρία και η συνεχιζόμενη φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης στο ζήτημα της προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – αποτελούν σοβαρούς λόγους ανησυχίας», υπογράμμισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν. «Όπως έχω ξαναπεί, για να αποκτήσει η Τουρκία τα F-16, χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις» για αυτές τις ανησυχίες, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην αμυντική σύμβαση.

Η Τουρκία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις κυρώσεις CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της νομοθεσίας, οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών. Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις στόχευαν την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.

Με αυτό το δεδομένο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή. Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας».

Στη κοινή δήλωση για τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας που εξέδωσαν ΗΠΑ και Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχαν Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνεται η σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και η διατήρηση των διπλωματικών δίαυλων επικοινωνίας. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, οι δύο χώρες υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share