X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕπιφυλάξεις της Υπουργού Εξωτερικών ΗΒ για την πρόθεση Πούτιν για διπλωματική λύση...

Επιφυλάξεις της Υπουργού Εξωτερικών ΗΒ για την πρόθεση Πούτιν για διπλωματική λύση στην Ουκρανία

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας εκτίμησε σε πρωινές συνεντεύξεις της σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν έχει ειλικρινή πρόθεση να διαπραγματευτεί μία ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

«Ο πρώτος προάγγελος οποιωνδήποτε επιτυχημένων ειρηνευτικών συνομιλιών πρέπει να είναι η εκεχειρία και η απόσυρση από τον Πούτιν των στρατευμάτων από την Ουκρανία. Είναι παρά πολύ δύσκολο για τους Ουκρανούς να διαπραγματευτούν με το πιστόλι στο κεφάλι. Και είμαι παρά πολύ ανήσυχη ότι ο Πούτιν παίζει ένα παιχνίδι παραπλάνησης με το οποίο προσπαθεί να ισχυριστεί ότι επιδιώκει την ειρήνη, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει τον αποτρόπαιο πόλεμο που προκάλεσε χωρίς να επιτυγχάνει την πρόοδο που νόμιζε ότι θα επιτύγχανε», είπε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Εξέφρασε τον φόβο ότι «δεν είμαστε κοντά στο τέλος του πολέμου σε αυτό το στάδιο» και είπε πως ο Πούτιν είναι «ξεκάθαρα ένας εξαιρετικά επικίνδυνος άνθρωπος».

Η κα Τρας σχολίασε επίσης ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στα μέλη της Συμμαχίας. Σχολίαζε την τοποθέτηση του Προέδρου Ζελένσκι ότι καταλαβαίνει πως οι ανοιχτές θύρες του ΝΑΤΟ δεν θα δεχθούν τη χώρα του.

Τόνισε όμως ότι για την ίδια το ζήτημα της ουκρανικής ένταξης «δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα», αλλά μόνο ένα «προπέτασμα καπνού» που έχει χρησιμοποιήσει ο Πούτιν. Όπως πρόσθεσε, το πραγματικό ζήτημα είναι η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου «να ανασυστήσει μία μεγαλύτερη Ρωσία και στην ουσία να καθυποτάξει την Ουκρανία».

Ερωτηθείσα αν οι Ρώσοι ολιγάρχες σαν τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς που έχουν μπει στη βρετανική λίστα κυρώσεων θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο Ην. Βασίλειο μετά από το τέλος του πολέμου, η Λιζ Τρας είπε ότι αυτό δεν είναι εγγυημένο. «Θα πρέπει να υπάρξει μια αποτίμηση όλων των ανθρώπων που στήριξαν τον Πούτιν, περιλαμβανομένου του Αμπράμοβιτς», σημείωσε.

Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στα ρωσικά συμφέροντα, σημείωσε ότι έχουν «παραλυτικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας», προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν περαιτέρω βρετανικές κυρώσεις.

Υπερασπίστηκε εξάλλου το ταξίδι του Πρωθυπουργού Τζόνσον στη Σαουδική Αραβία για να ζητήσει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, σχολιάζοντας ότι υπό τη σκιά της ρωσικής εισβολής η Βρετανία θα πρέπει να συνεργαστεί με χώρες με τις οποίες «δεν συμφωνεί απαραίτητα».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share