X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπικρίσεις κατά του Υπουργού Οικονομικών στη βρετανική Βουλή εν μέσω προειδοποιήσεων από...

Επικρίσεις κατά του Υπουργού Οικονομικών στη βρετανική Βουλή εν μέσω προειδοποιήσεων από το ΔΝΤ

Στόχος σωρείας επικριτικών ερωτήσεων και τοποθετήσεων έγινε ο Υπουργός Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης Κουάσι Κουάρτενγκ στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων με θέμα την οικονομία μετά από τον αμφιλεγόμενο μίνι προϋπολογισμό της 23ης Σεπτεμβρίου.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης τον κάλεσαν να απολογηθεί για το «χάος» που προκάλεσε με την ανακοίνωση περί μαζικών περικοπών φόρων, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει με πρόσθετο κρατικό δανεισμό. Ένας Βουλευτής της αντιπολίτευσης μάλιστα φώναξε «παραιτήσου» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο κ. Κουάρτενγκ επιχειρηματολογούσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ευθύνεται για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη στεγαστική αγορά και στους ιδιοκτήτες κατοικιών, καθώς και για υπονόμευση των οικονομικών θεσμών της χώρας, διότι δε ζήτησε ανεξάρτητη ανάλυση των επιπτώσεων των μέτρων που εξήγγειλε.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης επιτέθηκε γενικότερα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Λιζ Τρας μετέτρεψε την Ντάουνινγκ Στριτ «από νυχτερινό κλαμπ (επί Μπόρις Τζόνσον και partygate) σε καζίνο».

Ο κ. Κουάρτενγκ και οι Υφυπουργοί του αντέτειναν ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει αποσκοπούν στην τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας και παρέπεμψαν για το πλήρες σχέδιο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών στο «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο» που τελικά θα παρουσιαστεί στις 31 Οκτωβρίου, τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το αρχικά προγραμματισμένο.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση στη Βουλή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε παρουσιάσει μία μικτή εικόνα για την οικονομική προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου στην εξαμηνιαία ενημέρωσή του.

«Η πρόγνωση ανάπτυξης είναι στο 3,6% για το 2022 και στο 0,3% το 2023, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη και η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική έχει αντίκτυπο στην καταναλωτική δαπάνη και στις επιχειρηματικές επενδύσεις», αναφέρεται για τη Βρετανία στην έκθεση.

Αυτή η πρόγνωση για τη βρετανική οικονομία ωστόσο διαμορφώθηκε πριν από το μίνι προϋπολογισμό της βρετανικής κυβέρνησης που προκάλεσε αμφιβολίες για τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επ’ αυτού στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται: «Το δημοσιονομικό πακέτο αναμένεται να ανεβάσει κάπως την ανάπτυξη πάνω από την πρόγνωση βραχυπρόθεσμα, ενώ παράλληλα θα περιπλέξει τη μάχη κατά του πληθωρισμού».

Σημειώνεται ότι μετά από την παρουσίαση του μίνι προϋπολογισμού το Ταμείο είχε προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση για υπονόμευση των προσπαθειών χαλιναγώγησης του πληθωρισμού, σε μία ασυνήθιστη παρέμβαση προς χώρα μέλος του G7.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share