X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΕπιπτώσεις σε Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο από μεταγραφή Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα...

Επιπτώσεις σε Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο από μεταγραφή Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με “CNBC”

Η μετακίνηση του σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο στη σαουδαραβική ομάδα Al-Nassr και οι αυξανόμενες επενδύσεις του βασιλείου στο άθλημα, επιφυλάσσουν επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σημειώνει σε νέο δημοσίευμα του αμερικανικό δίκτυο “CNBC”.

Το δυόμισι ετών συμβόλαιο του Ρονάλντο, που φέρεται να έχει αξία έως και 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συμφωνιών, θα καταστήσει τον 37χρονο τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στην ιστορία και τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή στον κόσμο.

Οι ατομικές ετήσιες απολαβές του Ρονάλντο θα ξεπεράσουν το συνολικό μισθολογικό κόστος του προσωπικού περίπου των μισών συλλόγων της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ.

Η κίνηση του Πορτογάλου επιθετικού έρχεται καθώς η Σαουδική Αραβία φέρεται να ετοιμάζει μια πιθανή κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, και ακολουθεί την εξαγορά της ιστορικής ομάδας της Premier League, Newcastle United από το Σαουδαραβικό Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων στα τέλη του 2021.

Οι «Financial Times» ανέφεραν τον Οκτώβριο ότι το σαουδαραβικό PIF είχε δεσμεύσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες χορηγίας κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνθηκε προς τις εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Ο συγγραφέας και ειδικός στα οικονομικά του ποδοσφαίρου Kieran Maguire δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ότι αντί για μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η υπογραφή του Ρονάλντο από την Al-Nassr ήταν μια “άσκηση μάρκετινγκ” που επιτρέπει στο βασίλειο να διαφοροποιήσει την εμπορική του απήχηση πέρα από τους φυσικούς πόρους, δεδομένου του μεγέθους του ατομικού προφίλ του παίκτη.

Την ίδια στιγμή, η εξαγορά της Newcastle United από τη σαουδαραβική PIF έγινε δεκτή με επικρίσεις σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο – θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να ξεπλυθεί η φήμη της χώρας με φόντο το κακό ιστορικό στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μόλις 15 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο σύλλογος βρίσκεται στην τρίτη θέση του πίνακα της Premier League, ανάμεσα στους αιώνιους γίγαντες Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνούνται σταθερά τους ισχυρισμούς περί αθλητικού ξεπλύματος στις διάφορες αθλητικές τους δραστηριότητες και η κοινοπραξία εξαγοράς της Νιούκαστλ με επικεφαλής τη Βρετανίδα επιχειρηματία Αμάντα Στάβλι επιμένει ότι η PIF είναι ανεξάρτητη από τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η PIF αποτελεί το θεμέλιο του οικονομικού σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας και του προγράμματός της Vision 2030.

Διαμάχες σχετικά με την ιδιοκτησία έχουν επίσης περιβάλλει την πρωταθλήτρια της Premier League Μάντσεστερ Σίτι, (που ανήκει στον όμιλο Abu Dhabi United Group) και την πρωταθλήτρια Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμέν (που ανήκει στην Qatar Sports Investments).

Παρά τις επικρίσεις και διαμάχες τόσο η Λίβερπουλ όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναμφισβήτητα οι δύο μεγαλύτεροι σύλλογοι της Αγγλίας από άποψη παγκόσμιας προβολής, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι είναι ανοιχτοί σε επενδύσεις και ενδεχομένως ακόμη και σε πλήρη πώληση.

Αναλύοντας τις τελευταίες κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS Morningstar προβάλλει την άποψη ότι η μετακίνηση του Ρονάλντο στο πρωτάθλημα Saudi Pro League και οι προφανείς προθέσεις της χώρας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το προφίλ πιστωτικού κινδύνου των ευρωπαϊκών και βορειοαμερικανικών συλλόγων.

«Στην Ευρώπη, καθώς το κόστος των παικτών στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους είναι συνδεδεμένο με τα έσοδά τους, η αύξηση των ατομικών μισθών λόγω της ζήτησης από το εξωτερικό θα μπορούσε να μειώσει την ποιότητα της ομάδας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα αποτελέσματα εντός του γηπέδου, στην αξία του εμπορικού σήματος και στην τηλεθέαση για τις ομάδες που δεν είναι σε θέση να αυξήσουν τα έσοδα και να επανεπενδύσουν στις ομάδες τους», δήλωσε ο Michael Goldberg, Senior Vice President for Sports Finance της DBRS Morningstar.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share