X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕπιστολή πρόθεσης για κοινή προμήθεια πυραύλων Mistral υπέγραψε ο ΓΔ ΥΠΑΜ στο...

Επιστολή πρόθεσης για κοινή προμήθεια πυραύλων Mistral υπέγραψε ο ΓΔ ΥΠΑΜ στο Παρίσι

Επιστολή Πρόθεσης για κοινή προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral, υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Π. Λουκά. Την Επιστολή Πρόθεσης συνυπέγραψαν οι Υπουργοί Άμυνας του Βελγίου, Γαλλίας, Εσθονίας και Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Αμυνας, ο κ. Λουκά επισκέφθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου την 54η Διεθνή Αεροπορική και Διαστημική Έκθεση του Παρισιού (Le Bourget).

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, αφού παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποίησε επισκέψεις  και συναντήσεις στους εκθεσιακούς χώρους εταιρειών της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Στη συνέχεια μετέβηκε στο Μέγαρο των Απομάχων (Hotel des Invalides) όπου υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) για κοινή προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral. Την Επιστολή Πρόθεσης συνυπέγραψαν οι Υπουργοί Άμυνας του Βελγίου, Γαλλίας, Εσθονίας και Ουγγαρίας.

Ακολούθως ο Γενικός Διευθυντής συμμετείχε στο τελευταίο μέρος της Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Αεράμυνα,  που έγινε σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας. Σκοπός της Διάσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις στρατηγικές πτυχές της προστασίας της Ευρώπης από εναέριες και πυραυλικές απειλές.

Ο  κ. Λουκά σε παρέμβαση του, ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει τις δυνατότητες αεράμυνας της έτσι ώστε να είναι δυνατή η προστασία από όλο το φάσμα των εναέριων απειλών, σε μία προσέγγιση 360ο που θα περιλαμβάνει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Σημείωσε επίσης ότι η συμμετοχή στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα μειώσει τις εξαρτήσεις στον ευαίσθητο αυτό τομέα, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή αυτονομία και ότι είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στο κοινό πρόγραμμα προμήθειας Mistral.  Η Διάσκεψη περατώθηκε με καταληκτικά σχόλια από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, ο Γενικός Διευθυντής συνέχισε τις επισκέψεις και συναντήσεις στους εκθεσιακούς χώρους εταιρειών της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, ενώ πραγματοποίησε συναντήσεις με Αξιωματούχους της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας και της Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Εξάλλου, σε ανάρτησή της στο twitter, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο αναφέρεται στην υπογραφή δήλωσης προθέσεων Γαλλίας, Βελγίου, Κύπρου, Ουγγαρίας και Εσθονίας για απόκτηση πυραύλων Mistral. “Η υπεράσπιση του ουρανού της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ευρωπαϊκών βιομηχανικών λύσεων. Είμαστε ευχαριστημένοι για την υπογραφή επιστολής προθέσεων με το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Εσθονία για την κοινή απόκτηση των πυραύλων Mistral.”

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share