X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα ζητά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα ζητά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Για non-paper της γερμανικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν στο οποίο προτείνει σταθερές διαδικασίες και νέα χαμηλότερα όρια μείωσης του χρέους, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Welt σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «”Ανεπαρκείς” οι προτάσεις της ΕΕ: Ο Λίντνερ κλιμακώνει τη διαμάχη για τους αυστηρότερους κανόνες για το δημόσιο χρέος».

Γράφει επίσης ότι κατά τα φαινόμενα δεν υπάρχει συναίνεση ακόμη και εντός της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της διαμάχης για την πολιτική διαχείρισης του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει τις ιδέες των Βρυξελλών. Αντί για ειδικούς κανόνες για κάθε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει στο μέλλον να υπάρχουν ενιαίες ρυθμίσεις.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονοικών Κρίστιαν Λίντνερ σε συνάντηση με τους ομολόγους του από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέμεινε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να διαβουλεύεται με τις χώρες της ΕΕ, προτού παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών κανόνων για το δημόσιο χρέος. Ο Λίντνερ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα αποδυναμωθεί υπερβολικά.

Τώρα ο Λίντνερ επανέρχεται και στο τρισέλιδο non-paper προς την Επιτροπή αναφέρει τις ελάχιστες απαιτήσεις που θέτει η Γερμανία σε σχέση με το μελλοντικό νομοθετικό πλαίσιο.

«Οι μέχρι τώρα προτάσεις της Επιτροπής είναι ανεπαρκείς», αναφέρει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Με στόχους που θα αποτελούν αντικείμενο διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών και της Επιτροπής, όπως θέλουν οι Βρυξέλλες, δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί η επαρκής μείωση του δημοσίου χρέους. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται στο μέλλον «απλοί και διαφανείς κανόνες δαπανών» που θα ισχύουν για όλους.

 Όσο υψηλότερο θα είναι το χρέος, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η πίεση για προσαρμογή του. Για το σκοπό αυτό, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προτείνει σταθερές διαδικασίες και νέα χαμηλότερα όρια μείωσης του χρέους.

Σύμφωνα με αυτά, οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να μειώνουν το ποσοστό του χρέους τους κατά τουλάχιστον 1% ετησίως, ενώ οι χώρες με μικρότερο δημόσιο χρέος κατά τουλάχιστον μισή μονάδα. Αυτοί οι όροι θα πρέπει να πληρούνται, έως ότου το δημόσιο χρέος δεν θα ξεπερνά πλέον το γνωστό όριο του 60% επί του ΑΕΠ. Η Επιτροπή, αντίθετα, θα προτιμούσε να εξετάζεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της κάθε χώρας χωριστά και να καθορίζεται κάθε φορά εξειδικευμένος οδικός χάρτης μείωσής του.

Και υπάρχει ένα ακόμη σημείο, στο οποίο το Υπουργείο Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη σημασία: «Το σύνολο των κανόνων θα πρέπει να περιέχει και κυρώσεις». Δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο η θέσπιση των κανόνων, αλλά και η επιβολή τους. Έτσι, από το επόμενο έτος θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για τα κράτη-μέλη με έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά κίνητρα για τις δαπάνες που θα αφορούν την Προστασία του Κλίματος και την Ψηφιοποίηση.

Το Υπουργείο Οικονομικών επικρίνει και αυτήν την εξαίρεση, αλλά το Υπουργείο Οικονομίας υπό τον Ρόμπερτ Χάμπεκ φέρεται να επέβαλε την άποψή του. Στην επιστολή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών προς την Επιτροπή αναφέρεται ότι και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες που θα ισχύσουν για όλους.

Η Γερμανία θέλει πλέον να κερδίσει με αυτές τις προτάσεις την υποστήριξη και των άλλων κρατών- μελών. Θα έχει ενδιαφέρον -επισημαίνει η Welt- η αντίδραση των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και χωρών όπως η Γαλλία και η Ισπανία –καθώς και το τι θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share