X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕπίθεση στην Κριμαία ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία, λέει ο Μεντβιέντεφ...

Επίθεση στην Κριμαία ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία, λέει ο Μεντβιέντεφ και μιλά για Γ’ΠΠ

Οποιαδήποτε προσπάθεια επίθεσης στην Κριμαία ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι τυχόν επίθεση από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στη χερσόνησο, που το Κίεβο και οι περισσότερες χώρες του κόσμου αναγνωρίζουν ως ουκρανικό έδαφος, θα προκαλέσει έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εάν αυτό το πράττει χώρα, που ανήκει στο ΝΑΤΟ, πρόκειται για σύγκρουση με ολόκληρη τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ολοκληρωτική καταστροφή», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα «Αργκουμέντι Ι Φάκτι», περιγράφοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως πολύ πιο επικίνδυνη για τη Ρωσία εξέλιξη σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Κι αυτό λόγω του ότι υπάρχουν «μη διευθετημένες εδαφικές διαφορές, καθώς και διαφορετική κατανόηση του καθεστώτος περιφερειών, για μας η Κριμαία είναι τμήμα της Ρωσίας και αυτό για πάντα», ενώ «η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν μας απειλεί με τίποτε ιδιαίτερο νέο… Τώρα δεν υπάρχουν, ούτε προβλέπονται με τις χώρες αυτές εδαφικές διαφορές, ούτε καν αφορμές γι’ αυτές. Εάν αισθανθούν καλύτερα και πιο ήσυχα μπαίνοντας στη συμμαχία, στην υγειά τους. Το ΝΑΤΟ έτσι κι αλλιώς βρίσκεται δίπλα στη χώρα μας, χωρίς τη Σουηδία και την Φινλανδία».

Ωστόσο ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη για απαντητικά μέτρα, θα ενισχύσει τα σύνορα με τις χώρες αυτές, ενώ «το αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς της Βαλτικής θα μείνει στο παρελθόν». «Κανείς δεν είναι ενθουσιασμένος μ’ αυτό και οι πολίτες των δύο υποψηφίων χωρών του ΝΑΤΟ επίσης. Δεν είναι η καλύτερη προοπτική να έχεις στο κατώφλι του ίδιου σου του σπιτιού τούς (σ.σ. πυραύλους) «Ισκαντέρ» μας, υπερηχητικούς πυραύλους, πολεμικά πλοία με πυρηνικά όπλα. Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο ότι οι φόροι, που έχουν πληρωθεί τώρα θα χρησιμοποιηθούν όχι για βελτίωση των υποδομών και ανθρωπιστικά προγράμματα, αλλά για αμυντικούς σκοπούς υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, που χρησιμοποιεί τους τελευταίους μήνες ασυνήθιστα σκληρή φρασεολογία, διαπιστώνοντας ότι «όπως δείχνει η εμπειρία πολλών δεκαετιών, η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία, είναι υπόθεση χωρίς νόημα και υψηλού κόστους».

«Η εξάρτηση είναι πάντοτε άσχημη. Αργά ή γρήγορα θα τη χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης στους διαφωνούντες», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, που έχει διαμορφώσει επί χρόνια ένα «φιλελεύθερο, φιλοδυτικό» προφίλ, εκτιμώντας ότι «είναι κατανοητό, ότι όλοι αυτοί οι αποκλεισμοί και οι απαγορεύσεις είναι για πολύ μακρύ διάστημα. Οι αντίπαλοί μας περιμένουν ότι είτε θα πάμε να τους υποκλιθούμε, είτε η οικονομία μας θα καταρρεύσει. Διαβεβαιώνουν τους πολίτες τους ότι οι “διαβολεμένες κυρώσεις” κατά της Ρωσίας θα την οδηγήσουν όπου νά ‘ναι στη συντριβή». «Θα χρειαστεί να τους απογοητεύσουμε. Τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί. Η Δύση, ως συνήθως, μας υποτιμά. Ή για την ακρίβεια, επιχειρεί να παρουσιάσει το επιθυμητό ως πραγματικό», υποστήριξε ο στενός υποστηρικτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, θυμίζοντας ότι «κάθε άλλο παρά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, που μας ασκούν πίεση με όλες τις δυνάμεις και χρειάζεται να υπολογίζουμε αποκλειστικά στις δικές μας πηγές πλούτου και τη δική μας διάνοια» και επιμένοντας ότι «και τη βιομηχανία μας θα κατορθώσουμε να αναπτύξουμε και “τρύπες” στο παραπέτασμα αυτό θα κάνουμε μεγάλες».

Αναφερόμενος ειδικά στην ένταση, που προκλήθηκε από την επιβολή μερικού αποκλεισμού σε προϊόντα, τα οποία μεταφέρονταν δια της μοναδικής χερσαίας οδού μέσω της Λιθουανίας στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι «η Ρωσία θα λάβει απαντητικά μέτρα και θα είναι πολύ σκληρά. Προς το παρόν δεν θα διευκρινίσω, ποια ακριβώς. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, σημαντικό μέρος των οποίων έχει οικονομικό χαρακτήρα και είναι ικανό να κλείσει το οξυγόνο στους γείτονές μας στην Βαλτική, που προχώρησαν σε εχθρικές ενέργειες. Υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης ασύμμετρων μέτρων, πράγμα, που αναμφίβολα θα προκαλέσει οριακή κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι σκοπός της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι «να αποκρουστούν οι νεοναζιστικές, φασίζουσες δυνάμεις, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία στην Ουκρανία και επί πολλά χρόνια τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό των Δημοκρατιών του Ντονμπάς» κι εξέφρασε τον βαθύ του σεβασμό για τον ουκρανικό λαό, που δεν εκπροσωπείται από «τους Ουκρανούς ναζί, οι οποίοι καλύπτονται από αμάχους ως ζωντανές ασπίδες» και συνδέεται με τους πολίτες της Ρωσίας «με τους πιο στενούς συγγενικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς δεσμούς».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share