X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΕπιτόκια, μείωση ΜΕΔ και αποδοτικότητα μας οδηγούν προς "βιώσιμη κερδοφορία", λέει ο...

Επιτόκια, μείωση ΜΕΔ και αποδοτικότητα μας οδηγούν προς “βιώσιμη κερδοφορία”, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου

Την εκτίμηση ότι η άνοδος των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας θα ωθήσει την τράπεζα σε διατηρήσιμη κερδοφορία, διατύπωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.

Σε συνέντευξη στον S&P Global Market Intelligence, ο κ. Νικολάου σημείωσε πως η τράπεζα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του στόχου για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων (ROTE) 10% και στην κατανομή μερισμάτων το 2023, παρά τις αυξανόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις, καθώς αξιοποιεί τα δισεκατομμύρια μείωσης των κόκκινων δανείων στον ισολογισμό της και τις πρόσφατες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον S&P Global Market Intelligence, η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου ήταν ζημιογόνα για το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, αφού διαχειρίστηκε ένα βαρύ φορτίο κόκκινων δανείων μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2011/2012. Τώρα η τράπεζα έχει μειώσει κατά πέραν του 95% το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ, έχει μειώσει το λειτουργικό κόστος και έχει καταγράψει το ψηλότερο ποσοστό απόδοσης κεφαλαίων από τα χρόνια προ της κρίσης.

Σχολιάζει δε πως η πρόοδος δεν πέρασε απαρατήρητη, με το αμερικανικό ταμείο επενδύσεων σε κεφάλαιο, Lone Global Acquisitions Ltd, να υποβάλει τρεις προτάσεις εξαγοράς, τις οποίες η τράπεζα απέρριψε.

Τώρα, αναφέρεται, με την βελτίωση του επιτοκιακού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και την κυπριακή οικονομία να αποδίδει καλύτερα από την υπόλοιπη ευρωζώνη, η διοίκηση της τράπεζας είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές κερδοφορίας τον επόμενο έτος.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη μείωση των ΜΕΔ μας και τη βάση κόστους θα μας οδηγήσουν σε βιώσιμη κερδοφορία», είπε ο κ. Νικολάου.

Η τράπεζα αναμένει ότι το καθαρό επιτοκιακό εισόδημα να αυξηθει κατά €100 μέχρι €120 εκατ. το 2023. Όπως είπε ο κ. Νικολάου, αυτό θα είναι κλειδί στην επίτευξη του στόχου για απόδοση κεφαλαίων 10% το 2023 και στην κατανομή «ουσιαστικού» (meaningful) μερίσματος στη βάση εποπτικών εγκρίσεων και των συνθηκών της αγοράς. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει το μέγεθος του δυνητικού μερίσματος. Η Τράπεζα Κύπρου έχει να δώσει μέρισμα στους μετόχους της από το 2011.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζα Κύπρου επεσήμανε πως βασική πρόκληση για την τράπεζα είναι η αποφυγή μιας επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο αυξανόμενος πληθωρισμός επιβαρύνουν την κυπριακή οικονομία. Σημείωσε δε ότι ήδη υπάρχει κάποια πίεση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο «αλλά η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας στο τρέχον περιβάλλον δίνει στην τράπεζα την αισιοδοξία ότι οι νέες αθετήσεις θα περιοριστούν και θα είναι διαχειρίσμες».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share