Συμφωνία-Πλαίσιο, με βάση την οποία η Κύπρος θα λάβει χορηγία ύψους €5,4 εκ. από την Ελβετία για υλοποίηση έργων στον τομέα της Συνοχής υπέγραψαν τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Ελβετός Πρέσβης στην Κύπρο Christoph Burgener.

ΔΕΑ, Καραϊσκάκειο και ΣΠΑΒΟ είναι τα τρία έργα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, ποσό ύψους €2,2 εκ. θα διατεθεί για την ανέγερση/επέκταση των εγκαταστάσεων του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), για εξυπηρέτηση των θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας. Επιπλέον, με στόχο την ολιστική στήριξη των ασθενών με σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, ποσό ύψους €2,1 εκ. θα διατεθεί στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για τη δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου για τον σκοπό αυτό. Τέλος, θα δοθεί επίσης ποσό ύψους €1 εκ. για ενίσχυση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Οκτωβρίου 2022, και κάτω από τη Δεύτερη Ελβετική Συνεισφορά, υπογράφτηκε μεταξύ των δυο χωρών, συμφωνία με βάση την οποία η Κύπρος θα λάβει €10,4 εκ. για τη στήριξη μέτρων στον τομέα της Μετανάστευσης.

Η βοήθεια μέσω των δυο Συμφωνιών για τη Συνοχή και τη Μετανάστευση, συνολικού ύψους €15,8 εκ., παρέχεται στο πλαίσιο της Δεύτερης Ελβετικής Συνεισφοράς προς επιλεγμένα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, βάσει Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ, το οποίο υπογράφτηκε στις 30 Ιουνίου 2022.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Ελβετίας και την πρεσβεία της Ελβετίας στην Κύπρο. Τα έργα προς χρηματοδότηση επιλέγηκαν σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελβετίας, είπε, τα οποία εξυπηρετούν ανάγκες στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής προστασίας, αλλά και τη συμμετοχή στα κοινά και τη διαφάνεια.

Πρόσθεσε ότι οι τομείς που επιλέγηκαν για χρηματοδότηση “είναι στο πλαίσιο και της κυβερνητικής πολιτικής για να προωθηθεί η κοινωνική συνοχή και είναι κάτι το οποίο, με μεγάλη ευαισθησία, αντιμετωπίζει και η ελβετική Κυβέρνηση”.

Με τη σειρά του, ο κ. Burgener είπε ότι αν δει κανείς τον χάρτη της Ευρώπης, η Ελβετία είναι στην καρδιά της. “Ακόμα κι αν δεν είμαστε επίσημο μέλος της ΕΕ, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Με αυτό το Ταμείο Συνοχής σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης, προσπαθούμε να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνοχή στις ευρωπαϊκές χώρες”, ανέφερε.

Σημείωσε ότι με το Ταμείο ύψους €1,3 δισ. η Ελβετία προσπαθεί να καλλιεργήσει τις σχέσεις της, όχι μόνο με την ΕΕ, αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Για τα συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτούνται είπε ότι “είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με αυτά τα τρία έργα” και ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους συγκεκριμένους οργανισμούς. Ο κ. Burgener αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας για τη μετανάστευση, πριν πέντε εβδομάδες.

“Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι μια πολύ στέρεη αρχή για τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ελβετία και την Κύπρο. Είμαστε δύο μικρές χώρες, έχουμε πολλά κοινά, ανυπομονώ να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας”, κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ