X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕταιρεία στις ΗΠΑ μετατρέπει απόβλητα σε αιθανόλη και κατασκευάζει μπουκάλια και ρούχα

Εταιρεία στις ΗΠΑ μετατρέπει απόβλητα σε αιθανόλη και κατασκευάζει μπουκάλια και ρούχα

Στο εργοστάσιο της LanzaTech στα προάστια του Σικάγο δεκάδες γυάλινα δοχεία περιέχουν βακτήρια που τρέφονται με μολυσμένο αέρα και αυτό είναι το πρώτο βήμα σε ένα σύστημα ανακύκλωσης που μετατρέπει τα αέρια του θερμοκηπίου σε χρησιμοποιήσιμα προϊόντα.

Αυτοί οι νέοι μικροοργανισμοί της LanzaTech τίθενται ήδη σε εμπορική χρήση από τρία κινεζικά εργοστάσια, μετατρέποντας τις εκπομπές αποβλήτων σε αιθανόλη. Αυτή η αιθανόλη χρησιμοποιείται στη συνέχεια ως χημικό δομικό στοιχείο για καταναλωτικά είδη, όπως πλαστικά μπουκάλια, αθλητικά ρούχα, ακόμη και φορέματα, μέσω μεγάλων φιρμών όπως η Zara και η L’Oreal.

«Δεν θα πίστευα ότι 14 χρόνια αργότερα, θα είχαμε ένα «φόρεμα-κόκτεϊλ» στην αγορά που θα είναι φτιαγμένο από εκπομπές χάλυβα», δήλωσε ο μικροβιολόγος Michael Kopke, ο οποίος εντάχθηκε στη LanzaTech ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της.

Η LanzaTech είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία μεταξύ 15 φιναλίστ για το Βραβείο Earthshot, ένα βραβείο για τη συμβολή στον περιβαλλοντισμό που ξεκίνησε από τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ της Βρετανίας και τον γνωστό σε όλους David Attenborough.

Μέχρι σήμερα, η LanzaTech λέει ότι έχει κρατήσει 200.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα εκτός της ατμόσφαιρας, ενώ παράγει 190 εκατομμύρια λίτρα αιθανόλης.

«Θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου να χρησιμοποιούμε μόνο άνθρακα», λέει ο Kopke.

Η LanzaTech, η οποία απασχολεί περίπου 200 άτομα, συγκρίνει την τεχνολογία της ανακύκλωσης άνθρακα με μια ζυθοποιία, αλλά αντί να παίρνει ζάχαρη και μαγιά για να κάνει μπύρα, χρησιμοποιεί ρύπανση από άνθρακα και βακτήρια για την παραγωγή αιθανόλης.

Τα βακτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία τους εντοπίστηκαν πριν από δεκαετίες σε περιττώματα κουνελιού. Η εταιρεία τα τοποθέτησε σε βιομηχανικές συνθήκες για να τα βελτιστοποιήσει.  Τα βακτήρια αυτά αποστέλλονται με τη μορφή σκόνης σε εταιρικούς πελάτες στην Κίνα, συγκεκριμένα σε ένα εργοστάσιο χάλυβα και δύο εργοστάσια σιδηροκραμάτων.

Έξι άλλες τοποθεσίες βρίσκονται υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου μίας στο Βέλγιο για ένα εργοστάσιο της ArcelorMittal και στην Ινδία της Indian Oil Company.

Τα προϊόντα που υπάρχουν ήδη στα ράφια περιλαμβάνουν μια σειρά φορεμάτων στα Zara. Πωλούνται γύρω στα 90 δολάρια και είναι κατασκευασμένα από πολυεστέρα, το 20% του οποίου προέρχεται από δεσμευμένο αέριο.

Η LanzaTech ίδρυσε επίσης μια ξεχωριστή εταιρεία, τη LanzaJet, για τη χρήση της αιθανόλης για τη δημιουργία «αειφόρου αεροπορικού καυσίμου» ή SAF (sustainable aviation fuel).

Η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής SAF είναι μια τεράστια πρόκληση για τον κλάδο των αερομεταφορών βαρέων καυσίμων, ο οποίος επιδιώκει να καταστεί πράσινος.

Η LanzaJet στοχεύει να πωλεί ένα δισεκατομμύριο γαλόνια παραγωγής SAF στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, έως το 2030.

Σε αντίθεση με τη βιοαιθανόλη που παράγεται από σιτάρι, τεύτλα ή καλαμπόκι, το καύσιμο που δημιουργείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν απαιτεί τη χρήση γεωργικής γης.

Για τη LanzaTech, η επόμενη πρόκληση είναι η εμπορευματοποίηση βακτηρίων που θα παράγουν χημικές ουσίες άλλες εκτός από την αιθανόλη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share