X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈτοιμο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ

Έτοιμο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Κνέσετ ανακοίνωσε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα ότι περαίωσε τις εργασίες της και καθόρισε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που αφαιρεί από την δικαστική εξουσία την αρμοδιότητα να ακυρώνει αποφάσεις της Κυβέρνησης και της κρατικής διοίκησης επί τη βάσει της παράβασης της αρχής της αναλογικότητας, δηλώνοντας παράλληλα ότι πρόλαβε να κρίνει το περιεχόμενο 27.676 ενστάσεων που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση κατά του νομοσχεδίου.

Η χθεσινοβραδινή απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από Βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην επιτροπή, κατηγορώντας για αντικανονική συμπεριφορά τον προεδρεύοντα της επιτροπής και υπέρμαχο της δικαστικής μεταρρύθμισης, Σίμχα Ρότμαν, Βουλευτή του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο αριθμός των ενστάσεων που κατετέθησαν, το περιεχόμενο των οποίων συζητήθηκε κατά την διάρκεια δύο συνεδριάσεων, ήταν ο μεγαλύτερος που κατατέθηκε ποτέ ενώπιον νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στην ιστορία του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Όπως προβλέπεται από τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, την ερχόμενη εβδομάδα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς τελική ψήφιση ενώπιον της Κνέσετ.

Παράλληλα, ο Μπένι Γκαντς, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης «Παράταξη Εξουσίας» και πρώην Υπουργός Άμυνας, με χθεσινοβραδινή του δήλωση έκανε έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να επανέλθουν στις διακομματικές συνομιλίες άμεσα προς ανεύρεση ευρείας συναίνεσης, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την διαδικασία προώθησης της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Απευθυνόμενος στους 160 εφέδρους πιλότους και επιτελείς της πολεμικής αεροπορίας, οι οποίοι νωρίτερα χθες το βράδυ δήλωσαν εγγράφως ότι αρνούνται να προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες στο στράτευμα, τους κάλεσε «να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους κανονικά».

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι μετά τις δηλώσεις Γκαντς, το Πρωθυπουργικό Γραφείο τον κάλεσε για κατ’ ιδίαν συνάντηση, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν περαιτέρω πληροφορίες για τα ζητήματα που θα συζητηθούν ή την ημέρα και ώρα της επιδιωκόμενης συνάντησης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share