X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕύθραυστη κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Γάζας

Εύθραυστη κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Γάζας

Από τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα επικρατεί κατάπαυση του πυρός στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας. Όπως μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα το πρωί το πρακτορείο Ρόιτερς και το δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, η κατάπαυση του πυρός επετεύχθη κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών οργανώσεων με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ωστόσο, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από την ισραηλινή πλευρά, με τα κρατικά ΜΜΕ να χαρακτηρίζουν την κατάπαυση του πυρός ως «άτυπη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «η κατάσταση παραμένει ρευστή», προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν αποκλείεται στο μέλλον». Παρ’ όλα αυτά, από τις 6 το πρωί το Ισραήλ ήρε όλα τα έκτακτα μέτρα πολιτικής προστασίας και αποφασίσθηκε να λειτουργήσουν σήμερα κανονικά τα σχολεία στις μεθοριακές πόλεις. Παράλληλα, και η Χαμάς ανακοίνωσε ότι τα σχολεία στη Γάζα ξανάρχισαν να λειτουργούν από σήμερα το πρωί.

Ο απολογισμός της στρατιωτικής αναμέτρησης Ισραήλ-παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων ήταν να σκοτωθεί ένας 58χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματισθούν άλλοι πέντε. Επίσης, προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης Χαμάς και σε θέσεις της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίες ωστόσο δεν κατονομάσθηκαν από τις ισραηλινές πηγές. Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, τις πρώτες πρωινές ώρες βομβαρδίστηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης Χαμάς. Συγκεκριμένα, βομβαρδίστηκε μία αποθήκη οπλισμού, ένας χώρος πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων, ένα παραθαλάσσιο παρατηρητήριο της οργάνωσης και ένα τούνελ διακίνησης οπλισμού. Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού διευκρινίζεται ότι η επιλογή των στόχων έγινε βάσει του κριτηρίου ότι «η οργάνωση Χαμάς θεωρείται υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στη Λωρίδα της Γάζας και για αυτόν τον λόγο οφείλει να δεχθεί τις συνέπειες».

Από παλαιστινιακής πλευράς, εκτοξεύθηκαν χθες βράδυ πάνω από 100 ρουκέτες. Ισραηλινή στρατιωτική ανακοίνωση αναφέρει ότι 24 ρουκέτες αναχαιτίσθηκαν από τον «Σιδερένιο Θόλο», 11 κατέπεσαν στη θάλασσα, 14 κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές εντός της Λωρίδας της Γάζας και 48 κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές σε ισραηλινό έδαφος. Στόχος των παλαιστινιακών ρουκετών ήταν οι ισραηλινές κωμοπόλεις της μεθορίου, σε μερικές από τις οποίες σημειώθηκαν υλικές ζημιές, ως επίσης και η ευρύτερη περιοχή της παραλιακής πόλης Άσκελον.

Σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές, στο επίκεντρο των διαμεσολαβητικών διαβουλεύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ενόσω διαρκούσαν οι εχθροπραξίες, ήταν κατά πόσον το Ισραήλ θα αποφασίσει να επιστρέψει τη σορό του Παλαιστινίου κρατουμένου απεργού πείνας και στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ, Χάντερ Αντνάν. Ο Αντνάν πέθανε χθες το πρωί σε ισραηλινή φυλακή υψίστης ασφαλείας ύστερα από απεργία πείνας διάρκειας 86 ημερών.

Όπως έγινε γνωστό, οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές άσκησαν πιέσεις στην ισραηλινή πλευρά να παραδώσει άμεσα τη σορό στην οικογένεια του νεκρού, να μην επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη διέλευση Παλαιστινίων εργαζομένων από τη Γάζα προς το Ισραήλ ή στους Παλαιστινίους ψαράδες να ψαρεύουν στα ανοιχτά της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μέχρι στιγμής οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Παράλληλα, ο δικηγόρος της οικογένειας του Χάλεντ Αντνάν δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν πρόκειται να προβούν σε νομικές ενέργειες για την άμεση παράδοση της σορού του συγγενούς του, αναμένοντας την έκβαση των παρασκηνιακών επαφών. Πάντως, από την πλευρά του ισραηλινού στρατού επισημαίνεται ότι το ζήτημα της παράδοσης της σορού του Αντνάν εναπόκειται σε απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία φέρεται να μην έχει επιληφθεί του θέματος οριστικά.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος παρακολούθησε την πρόοδο των παρασκηνιακών επαφών καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην εφημερίδα ΧαΆρετς ότι «τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς μετέφεραν μηνύματα εκατέρωθεν ότι δεν επιδιώκουν την παράταση της έντασης». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «η κατάσταση παραμένει τεταμένη», προσθέτοντας ότι «είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι ο κύκλος της αναμέτρησης έχει τελειώσει».

Σε πολιτικό επίπεδο, η αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς προκάλεσε έντονες επικρίσεις από την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτης του εθνοθρησκευτικού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα προσέλθουν στις σημερινές εργασίες της Κνέσετ σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την ισχνή ισραηλινή αντίδραση έναντι των εκτοξεύσεων ρουκετών της Χαμάς». Παράλληλα, η βουλευτής του κόμματός του και Υπουργός Σχεδιασμού και Εποικισμού, Ορίτ Στρουκ, επέκρινε την παρούσα κυβέρνηση επειδή «εφαρμόζει αδικαιολόγητη τακτική κατευνασμού έναντι της παλαιστινιακής επιθετικότητας, όπως ακριβώς έπραττε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σε ενδοπαλαιστινιακό επίπεδο, μία ώρα μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ, εξέδωσε ανακοίνωση συγχαίροντας «το κοινό κέντρο επιχειρήσεων όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων στη Γάζα, που εκδικήθηκε επιτυχώς τον θάνατο του ηρωικού απεργού πείνας Χάντερ Αντνάν».

Επισημαίνεται ότι η πορεία της υγείας τόσο του Χάντερ Αντνάν όσο και άλλων Παλαιστινίων απεργών πείνας που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές απασχολούν καθημερινά την παλαιστινιακή ειδησεογραφία των ΜΜΕ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share